Aerobna vadba zmanjšuje depresijo, tudi najtežje oblike

Avtor: British Journal of Sports Medicine, M. Š.

Bolniki z dolgotrajnimi zdravstvenimi težavami dva do trikrat pogosteje razvijejo depresijo kot zdrava populacija. Depresija tudi poslabša njihovo osnovno bolezen, kar vodi v večjo umrljivost. Stanje popravi aerobna vadba, so ugotovili kanadski raziskovalci.

Pregledali so podatke za 24 študij, v katerih je bilo zajetih 4111 kroničnih bolnikov z depresijo. Izkazalo se, je da so tisti, ki so vadili dvakrat do trikrat na teden, pri sebi opazili pomembno zmanjšanje simptomov depresije. Če so pogostnost vadbe dvignina štirikrat do petkrat na teden, je bilo izboljšanje razpoloženja in zmanjšanje tesnobnosti še bolj očitno. 

»Naše ugotovitve kažejo, da je že manj pogost, a redna vadba dovolj za zmanjšanje depresije,« je povedal prof. dr. Simon Bacon iz Univerze Concordia v Montrealu. 

Preiskovanci so aerobni trening izvajali od 4 do 24 tednov, polovica jih je bilo aktivnih vsaj 12 tednov, vadba pa je trajala vsaj trikrat na teden v povprečju 42 minut. Načini vadbe so bili zelo raznoliki, od aerobnih treningov v telovadnicah do kolesarjenja,plavanja in hoje v hrib, zato raziskovalci niso mogli določiti tiste, ki bi bila najbolj za bolnike najbolj idealna. Zaključili pa so, da so dokazi dovolj prepričljivi za trditev, da redna aerobna vadba najmanj dvakrat na teden zmanjšuje depresijo. 

Optimalni režim antidepresivne aerobne vadba je 3 do 4 krat na teden po 30 do 60 minut.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj