Zdravje skozi odnos med bolnikom in zdravnikom

Avtor: R. M. Z.

Odnos in dialog med bolnikom ter zdravnikom je pomemben del okrevanja. »Le minuta in pol, v najslabšem primeru dve minuti je dovolj, da se zdravnik popolnoma posveti pacientu, brez prekinitve,« je poudarila predavateljica, »in bolnikovo olajšanje bo hipno.«  O tem je predavateljica dr. Bernardo Logar Zakrajšek, klinična psihologinja, spregovorila ob podelitvi priznanja odličnosti 11 zdravstvenim ustanovam Triglava, Zdravstvene zavarovalnice.  

Opozorila je, da lahko pacient ob zdravnikovi brezbrižnosti razvije še dodatne negativne odzive telesa. Spomnila nas je na to, da je lahko za nekoga zgolj aktivno poslušanje kot obliž na rano. »Poslušajte pacienta, posvetite mu pozornost, poglejte ga v oči. Ni odveč, če mu zraven prikimate ali se ga morda dotaknete. Za izkazano empatijo vam bo neizmerno hvaležen,« je navzoče zdravstvene delavce spomnila v dvorani dr. Zakrajškova. 

Triglav, Zdravstvena zavarovalnica je na podlagi spremljanja zadovoljstva svojih zavarovancev, ki so obiskali katero od specialističnih ambulant oz. fizioterapevtskih storitev, podelila priznanja odličnosti 11 zdravstvenim ustanovam. 

Letošnji prejemniki priznanj odličnosti so Artros, Arthros Reha, Diagnostični center Bled, Dvorec Lanovž, Klanmedic, Klinika Doktor24, Medartis, Poliklinika Nobilis, Simed, Ultralab in MD Medicina.

 

Foto: Triglav, Zdravstvena zavarovalnica

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj