Na svetovni dan ledvic brezplačne meritve in testi

Avtor: R. M. Z.

V četrtek, 8. marca, je svetovni dan ledvic, ki je letos posvečen boleznim ledvic pri ženskah. Ljubljani in v Mariboru bodo lahko obiskovalci opravili nekatere brezplačne meritve. V avli UKC in na Polikliniki si bodo obiskovalci lahko tudi letos brezplačno izmerili krvni tlak, krvni sladkor in na Polikliniki testirali seč na beljakovine, ki so zgodnji znak ledvične bolezni, sporočajo iz UKC Ljubljana.

Svetovnemu dnevu ledvic se tudi letos pridružujejo medicinske sestre Klinike za interno medicino (iz Oddelka za nefrologijo in Oddelka za dializo). Med 8. in 14. uro bodo pripravile stojnice v avli Klinike za interno medicino (stavba 2 na zemljevidu: https://www.ukc-mb.si/fileadmin/bolnisnica/zemljevid/zem2016.JPG) in avli Klinike za kirurgijo (stavba 1, vhod 1C). Na Kliniki za pediatrijo (stavba 4) bodo zdravniki in medicinske sestre svetovali otrokom in staršem. 

Medicinske sestre bodo obiskovalcem stojnic izmerile krvni tlak, krvni sladkor, jih seznanile s tveganji za kronično ledvično bolezen in jim ponudile različna zdravstveno vzgojna gradiva. Prav tako bo vsak obiskovalec stojnice lahko oddal urin za laboratorijski pregled na prisotnost beljakovin v urinu (potrebno bo zapisati ime in priimek, leto rojstva in polni naslov, da lahko zdravnik potem v primeru patološkega izvida posameznika tudi obvesti).

Letošnji svetovni dan posvečen ženskam in kronični ledvični bolezni

Aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic potekajo po celem svetu. Pri nas jih organizirajo in usklajujejo Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije, Slovensko nefrološko društvo in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji.

Letošnji svetovni dan je posvečen ženskam in kronični ledvični bolezni. Kronična ledvična bolezen predstavlja velik svetovni javno-zdravstveni problem. Zaradi kronične ledvične bolezni nastanejo hudi zapleti, pojavi se lahko odpoved ledvic, pa tudi zgodnja smrt zaradi srčno-žilnih zapletov. Kronično ledvično bolezen ima v svetu približno 195 milijonov žensk, so na svoji spletni strani zapisali organizatorji dogodka. Ta bolezen je trenutno osmi najpomembnejši vzrok smrti pri ženskah, zaradi nje vsako leto umre kar 600.000 žensk.

Pri ženskah je tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni podobno kot pri moških, najpogosteje jo tudi pri njih povzročijo sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni. Po nekaterih raziskavah se pri ženskah kronična ledvična bolezen pojavi celo pogosteje kot pri moških. Ima jo kar 14% žensk in 12% moških, vendar je število žensk, ki se zaradi odpovedi ledvic zdravijo z dializo, manjše od števila moških. To razliko pripisujejo dejstvu, da pri ženskah kronična ledvična bolezen napreduje počasneje kot pri moških.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj