Povej mi, katere bakterije (mikrobiom) imaš v črevesju, in povem ti, kdo si

Avtor: Karin Kanc, dr. med.

Mogoče se vam ta naslov zdi nenavaden in v nasprotju z vsako logiko, a to ni tako. V nadaljnjih nekaj povedih vas bom skušala navdušiti nad ‘gojenjem’ dobrih bakterij v našem telesu in obenem vzbuditi vašo radovednost, da na to temo najdete še kakšno literaturo in še nekaj več izveste o tem čudovitem bitju – vašem telesu. In kaj ima vse to opraviti s sladkorno boleznijo? 

crevesne bakterija-hrana

Kot smo že leta 2015 ekskluzivno pisali za revijo Moje zdravje, se v ordinaciji jazindiabetes že več kot tri leta s posebno edukacijo o bakterijah, imenovano MikroDiabetes (avtorica je mlada mikrobiologinja Katarina Benulič), z našimi ljudmi s sladkorno boleznijo pogovarjamo in raziskujemo, kako razne okužbe vplivajo na človeško telo v prisotnosti diabetesa. Še več, velik del te delavnice smo že od samega začetka posvečali tudi dobrim bakterijam, ki jih mi vsi imamo v črevesju in ki delajo nam v prid. Katere so te bakterije ali mikrobiom in kako delujejo? Pa pojdimo po vrsti in odkrijmo delček tega, kar se z veliko naglico in zanimanjem raziskuje predvsem v zadnjih 10 letih …

V črevesju vsakega posameznika je do 1.000 različnih bakterijskih vrst, ki skupno tehtajo skoraj 2 kg. Črevesne bakterije vplivajo na veliko procesov v našem telesu. Če podrobneje pogledamo svoje blato, je to v 30 % sestavljeno iz bakterij (‘dobrih’ in škodljivih), preostalo pa tvorijo maščobe, neprebavljene vlaknine (okoli 30 %), neorganski material in nekaj malega beljakovin.

Kaj mikrobiom dela v mojem telesu?

̶          Do 20 % energije, ki jo dobimo s hrano, prispevajo bakterije, ki se v našem črevesju ukvarjajo s predelavo hrane.

̶          Mikrobiom za nas proizvaja vitamine, ki jih sicer sami ne bi znali narediti: vitamin K, vitamina B 12 in B ter folat.

̶          Mikrobiom poskrbi, da telo spozna škodljive snovi, ki pridejo do črevesja, in se zna braniti, obenem pa omogoči, da telo ‘ne napada’ sebe, kar se dogaja pri avtoimunih boleznih (tudi pri sladkorni bolezni tipa 1).

̶          Po zadnjih raziskavah je mikrobiom v veliki meri odgovoren za nastanek debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, alergij, vnetne črevesne bolezni in še bi lahko naštevali.

Mikrobiom se tvori že z rojstvom, ko otrok ob potovanju skozi porodni kanal in nato z dojenjem vase dobi prve bakterije. Ugotavljali so že, da so otroci, ki se rodijo s carskim rezom, ‘prikrajšani’ za te bakterije, ki jih pridobijo šele bistveno pozneje in je njihov mikrobiom tudi drugačne sestave.

Mikrobiom je torej povezan tudi s sladkorno boleznijo in z debelostjo. Dobra novica je, da na svoj mikrobiom lahko vplivamo tako, da jemo hrano, ki vsebuje čim več vlaknin ter kakovostne in nepredelane hrane. Le 14 dni prehranjevanja v restavracijah hitre in nekakovostne prehrane dramatično spremeni sestavo mikrobioma. Še več, pred nekaj dnevi je bil objavljen članek, v katerem je zapisano, da če se nekdo preseli z drugih delov sveta (konkretno iz Tajske in Evrope) v Ameriko, z ‘novo’ vrsto prehranjevanja že v manj kot mesecu dni osiromaši sestavo svojega mikrobioma, kar bistveno in slabo vpliva na pojav debelosti, posledično pa lahko tudi na razvoj sladkorne bolezni.

In kakšen bi bil nasvet, ki ga dajemo tudi ljudem s sladkorno boleznijo v naši ordinaciji jazindiabetes?

Prav na podlagi raziskav mikrobioma se je ugotovilo in potrdilo, kar smo intuitivno že svetovali: da jeste čim več vlaknin in kakovostne nepredelane hrane ter s tem ohranjate raznolikost svojega mikrobioma – pomagal vam bo pri zagotavljanju dobrega zdravja.

Pazite na svoje dragocene bakterije (mikrobiom) – svoje največje bogastvo.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj