Čistilna sredstva uničujejo pljuča žensk

Avtor: R. M. Z.

Pri ženskah, ki delajo kot čistilke ali doma redno uporabljajo gospodinjska čistila za čiščenje, so v daljšem časovnem obdobju opazili večji upad pljučne funkcije v primerjavi z ženskami, ki ne čistijo. Gre za ugotovitev, ki jo je skupina raziskovalcev norveške University of Bergen objavila v spletni različici revije American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 

ciscenje-kemikalije-pljuca

Kratkoročni učinki kemikalij v čistilnih sredstvih na bolezenska stanja, kot je denimo astma, so vse bolj jasna in dobro dokumentirana, več pa je neznank glede redne in dolgotrajne uporabe teh kemikalij (vpliv vsakodnevne izpostavljenosti kemikalijam v čistilih na pljučne funkcije). 

Ugotovitev norveških raziskovalcev, vredna še posebne pozornosti, pa razkriva, da je pospešeno zmanjšanje pljučnih funkcij pri ženskah, ki delajo kot čistilke, primerljivo s kajenjem škatlice cigaret dnevno v obdobju dvajsetih let. Če so posledice čiščenja doma z gospodinjskimi sredstvi, ki vsebujejo škodljive kemikalije, pri ženskah primerljive z dolgoletnim kajenjem, pa na pljuča moških ta sredstva niso imela nikakršnega učinka, je še pokazala raziskava. 

Kot da bi pokadile 20 cigaret dnevno

In kako je potekala študija? Raziskovalci so analizirali podatke udeležencev evropske raziskave European Community Respiratory Health Survey. Povprečna starost udeležencev je znašala 34 let, udeležence pa so spremljali v obdobju dvajsetih let. Raziskovalci so pregledali pljuča 6235 žensk in moških, pregled pa ponovili po dvajsetih letih. Ob tem so vsi sodelujoči izpolnili še vprašalnik, ki je razkrival, kako pogosto so uporabljali gospodinjske proizvode za čiščenje doma: ali so dnevno ali tedensko čistili dom; ali so delali kot profesionalni čistilci in ali so za čiščenje uporabljali čistila v tekoči obliki ali v razpršilu.

Avtorji so ugotovili, da je med ženskami ne glede na pogostost uporabe čistilnih sredstev – ali so dom čistile le enkrat tedensko ali pa so delale kot profesionalne čistilke – prišlo do hitrejšega propadanja pljučne funkcije. Hitrost upadanja pa je bila primerljiva s posledicami kajenja škatlice cigaret v obdobju desetih do dvajsetih let. Nasprotno pa med moškimi čiščenje s čistili ni imelo nikakršnega vpliva na pljučno funkcijo – ne glede na to, ali so čistili dom enkrat tedensko ali pa so se s čiščenjem ukvarjali profesionalno. odatek, da uporaba gospodinjskih proizvodov za čiščenje nimajo škodljivega učinka na pljuča moških, raziskovalci pojasnjujejo s tem, da so njihova pljuča bolj odporna na različne poškodbe, ki jih lahko povzročajo raznovrstne škodljive kemične snovi, in to ne glede na to, ali se nahajajo v čistilnih sredstvih ali cigaretnem dimu. 

Čistila vsebujejo raznovrstne dražečne snovi (iritante), vključno z belilom in amonijakom, slednja dokazano povzročata fibrozne spremembe v pljučnem tkivu in brazgotinjenje pljučnega tkiva. V tokratni študiji se je pokazalo na negativen vpliv na naše zdravje ne glede na to, ali so uporabljali čistila v razpršilih ali tekočini. Znanstveniki domnevajo, da do zmanjšanja pljučne kapacitete pride zato, ker kemikalije v proizvodih za čiščenje doma dražijo sluznico, ki obnavlja dihalne poti, kar sčasoma povzročil trajne spremembe na dihalnih poteh.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj