Širok obseg pasu nevaren za zdravje jeter

Avtor: R.M.Z.

Razvoj nealkoholne zamaščenosti jeter ni nujno povezan samo s prekomerno telesno težo, ampak je pomemben pokazatelj tudi količina maščobe okrog pasu, so med drugim razpravljali strokovnjaki na letošnjem Mednarodnem kongresu o jetrih (International Liver Congress, 2016). 

Izsledki ene izmed raziskav, ki so jo predstavili na kongresu, so pokazali, da je širok obseg pasu lahko indikator povečanega tveganja, čeprav ima oseba indeks telesne mase v normalnem območju. To velja predvsem za osebe s presnovnimi motnjami, kot so: sladkorna bolezen, hipertenzija, dislipidemija … Vodja raziskave Rosa Lombardi svetuje redno merjenje obsega pasu in zdravniški nadzor zamaščenosti jeter vsem tem pacientom.

Mlade ogroža tudi življenjski slog

V drugi raziskavi, objavljeni v ugledni strokovni reviji Liver International, pa so pod drobnogled vzeli razvoj zamaščenosti jeter pri mladih. Kot posebej problematičen so izpostavili slog življenja med mladimi, ki vključuje aktivno nočno življenje ter pomanjkanje spanja in moten spalni red, pretirano uživanje alkohola, neredno prehrano z modnim trendom nošenja preširokih oblačil ter druge škodljive razvade; raziskovalci to povezujejo z razvojem nealkoholne zamaščenosti jeter, ki se z leti lahko stopnjuje. Priporočajo promocijo uživanja zdrave hrane in na splošno bolj zdravo življenje med mladimi. 

Pomoč iz narave

Pegasti badelj je zdravilna rastlina, ki je danes poznana po vsem svetu. Za pripravo zdravilnih pripravkov se uporabljajo plodovi pegastega badlja, v katerih so različni flavonoidi. S skupnim imenom jih imenujemo silimarin. Med njimi so za zdravilne učinke najpomembnejši silibilin, silikristin in silidianin, ki delujejo ugodno na delovanje jeter. Na spletni strani Ameriške narodne medicinske knjižnice Nacionalnega inštituta za zdravje je bila objavljena študija, s katero z veliko gotovostjo dokazujejo zdravilne učinke, predvsem na nealkoholno zamaščenost jeter. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj