Nove ugotovitve: zakaj se po dieti kilogrami hitro vrnejo

Raziskovalci so ob študiji učinkov hitrih diet s tako imenovanim »yo-yo« učinkom – hitro pridobivanje kilogramov po koncu diete -, ki so jih opravili na miših, prišli do zanimivih ugotovitev. Iz njih izhaja, da je lahko hitro pridobivanje kilogramov po koncu hujšanja pri ljudeh povezano z milijardami mikroorganizmov v prebavnem traktu. 

Ugotovitve kažejo, da se spremembe v prebavnem mikrobiomu, do katerih pride ob izgubi telesne teże miši, ohranjajo še več mesecev po koncu diete. Če bodo opažanja podobna tudi pri ljudeh, bi lahko to pojasnilo, zakaj nekateri ljudje po koncu hujšanja pospešeno pridobivajo telesno težo in včasih celo še več kilogramov, kot so jih izgubili, ocenjujejo raziskovalci v študiji, ki je bila objavljena v novembrski številki revije Nature. 

Prof. Eran Segal in dr. Eran Elinav z izraelskega inštituta Weizmann Institute of Science sta ob tem poudarila, da kljub precejšnjemu napredku pri razumevanju debelosti in vzrokov zanjo, ostaja učinek pridobivanja kilogramov po koncu diete še slabo razumljeno. »Znova in znova ljudje hujšajo in znova in znova se ponavlja, da jim ne uspe uhraniti pridobljene telesne teże,« pravi Segal. »Gre za zelo pogosto težavo – do 50 odstotkov debelih ljudi se sooča s tem ponavljajočim se vzorcem«.

Da bi razširili vedenje, zakaj prihaja do opisanih učinkov, sta Segal in Elinav za poskuse uporabila miši, pri katerih sta prehrano z veliko maščobami izmenjevala s prehrano z nižjim vnosom maščob. Opazila sta spremembe v prebavnem mikrobiomu pri miših, ki so izgubile težo, in te spremembe so se ohranjale več mesecev ter pripomogle k hitremu pridobivanju teže vedno, ko so miši hranili z maščobami bogato hrano.

Spremenjen prebavni mikrobiom ni »kriv« za ponovno pridobivanje teže, ampak gre po dosedanjih ugotovitvah raziskovalcev »krivdo«  pripisati povezavi med prehrano in mikrobiomom. 

Raziskovalci še ne morejo natančno pojasniti mehanizmov, ki delujejo v ozadju opisanega učinka ali na kakšen način prebavni mikrobiom po koncu diete vpliva na povečanje telesne teže. So pa v nadaljnji analizi mikrobioma opazili znižanje ravni flavonoidov v črevesu in zmanjšano porabo energije. To nakazuje, nadaljujejo znanstveniki, da bi na flavonoidih temelječe zdravljenje morda lahko tudi po koncu diete zavrlo ponovno pretirano pridobivanje telesne teže.

Ekipa zdaj preučuje, ali se človeški prebavni mikrobiom odziva podobno kot mišji ter ali bi lahko in kako bi lahko po hujšanju hitreje povrnili mikrobiom v prvotno stanje.  


Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj