Pravnica odgovarja: Dostop do ginekologa

Avtor: mag. Nataša Cankar, odvetnica

Bralka sprašuje, ali je pri nas možno priti do ginekologa v okviru obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja in ali je potrebna napotnica. Večini pacientov je znano, da si lahko osebnega zdravnika in zobozdravnika prosto izberejo. 

Ženske si lahko prosto izberemo tudi osebnega ginekologa (80. člen veljavnega Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Ur. l. RS, št. 72/06). Uspešno zdravljenje, še posebej pa na tako intimnem področju, kakor je ginekološko, je lahko v veliki meri odvisno od medsebojnega zaupanja med zdravnikom in pacientko, zato je takšna določba tudi smiselna. Za obisk osebnega ginekologa (pa tudi osebnega zobozdravnika) torej ni potrebna napotnica osebnega zdravnika. 

Izvajalci zdravstvenih storitev so dolžni na vidnem mestu objaviti seznam zdravnikov, ki si jih pacientke lahko izberejo, izbrani ginekolog pa je navadno dolžen sprejeti vse osebe, ki ga izberejo. 

Sprejem lahko odkloni v naslednjih primerih:

–        če število njegovih pacientk že presega 110 %;

–        če ga želi pacientka izbrati v nasprotju s pravili;

–        če zaradi oddaljenosti pacientki ne bi mogel nuditi vseh storitev. 

Kje je mogoče preveriti, ali ima izbrani ginekolog že preveč pacientk? 

Ta podatek lahko najdete na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (www.zzzs.si). Najprej kliknete na rdeče označeno polje z napisom Vstop v spletne strani za zavarovane osebe, nato pa med zavihki na levem delu strani, ki se vam odpre, izberete tistega z napisom Izbira in zamenjava osebnega zdravnika. Pod zapisanimi osnovnimi pojasnili na tej strani boste našli povezavo z naslovom Število opredeljenih zavarovanih oseb pri osebnem ginekologu. Odprla se vam bo preglednica, v kateri je zapisano število pacientk pri posameznem ginekologu na določen dan in iz katere lahko razberete, ali je izbrani ginekolog mogoče že prezaseden (več kot 110-odstotna zasedenost). Potrebnega je sicer nekaj brskanja po preglednici, ker so podatki urejeni po območjih, ki jih pokrivajo posamezni zdravstveni zavodi (vezano na kraj), hkrati pa vam to omogoča tudi precej preprosto iskanje ginekologa v vaši bližini. Ti podatki se navadno posodobijo štirikrat letno. 

Ker lahko izjemoma pride tudi do nepredvidenih sprememb stanja, ki na tem seznamu niso takoj zaznane, priporočam, da pred prvim obiskom izbranega ginekologa še neposredno preverite, ali je mogoče prezaseden in ali še vedno sodi v mrežo javnih zdravstvenih storitev. 

Kaj pa plačilo? 

Tovrstne zdravstvene storitve krije zdravstveno zavarovanje, če ste izbrali ginekologa v javnem zdravstvenem zavodu ali med zasebniki, ki imajo sklenjeno pogodbo z ZZZS. A pozor: Če je izbrani ginekolog zaposlen na kliniki in bo opravil pregled zunaj rednega delovnega časa klinike, gre za samoplačniško storitev. 

Stroški ginekološkega posega in nujnost napotnice? 

Osnovna ginekološka oskrba pacientke je v pristojnosti izbranega ginekologa. Zdravstveni sistem pri nas je organiziran na več ravneh, tj. glede na zahtevnost zdravstvenega posega oz. zdravljenja, in sicer na primarni (osnovni), sekundarni (specialistični) in na terciarni (klinični) ravni. Za primarno, torej osnovno raven so glede na strokovno področje pristojni: izbrani osebni zdravnik, osebni zobozdravnik in (pri ženskah) izbrani ginekolog. Če potrebujete zahtevnejši zdravstveni poseg na višji ravni, morate zanj pridobiti napotnico strokovnjaka s primarne ravni. Za večino posegov bo to osebni zdravnik, za zobozdravstvene storitve zobozdravnik, za ginekološke storitve pa izbrani ginekolog. Če ste za nadaljnje zdravljenje pridobili (navadno, torej zeleno) napotnico, stroške krije vaše zdravstveno zavarovanje.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj