Ošpice na pohodu

Avtor: R. M. Z.

Po evropskih državah, kjer se je število cepljenj zmanjšalo, se širijo ošpice, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Z največjim izbruhom se soočata Italija in Romunija. V prvem mesecu letošnjega leta so v Italiji zabeležili več kot 200 primerov, v Romuniji pa od januarja 2016 več kot 3400 primerov in tudi 17 smrti.   

Ošpice so zelo nalezljive. Sodoben način življenja s pogostimi potovanji pomeni tudi lažje prehajanje virusnih in drugih nalezljivih bolezni ter s tem posledično večjo ogroženost ljudi v več različnih državah, še svari WHO. Preliminarni podatki za mesec februar kažejo, da je število na novo okuženih močno poskočilo, še dodajajo v krovni zdravstveni organizaciji.

Za zaščito celotne populacije je priporočljivo, da je delež precepljenosti prebivalstva vsaj 95 odstoten, česar pa danes mnoge države ne dosegajo. Najbolj ogrožene države so Francija, Nemčija, Italija, Poljska, Romunija, Švica in Ukrajina. 

Necepljeni otroci so najbolj izpostavljeni tveganju, da zbolijo za ošpicami, morebitni zapleti pa so zanje lahko celo smrtno nevarni. Ošpice se širijo z neposrednim stikom ali posredno s okuženimi delčki po zraku (kašljanje, kihanje). Virus ostane na površini aktiven do dve uri. 

Prvi znaki okužbe pa običajno obsegajo visoko telesno temperaturo in simptome, ki spominjajo na prehlad (izcedek iz nosu), pri otroku pa je mogoče opaziti tudi belkaste lise na ustni sluznici. Po nekaj dneh pa se razvije izšpuščaj, običajno na obrazu ali vratu, izpuščaji pa se nato razširijo po telesu. Okužena oseba lahko prenese virus na druge ljudi, in sicer v obdobju štirih dni pred pojavom izpuščajev in štiri dni po tem, ko so izpuščaji že prekrili telo.

Dva odmerka cepiva lahko okužbo s to nalezljivo otroško boleznijo preprečita, če pa do okužbe že pride, pa na voljo ni zdravil.  

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj