Ošpice: pred potovanjem poskrbite za zaščito

Avtor: R. M. Z.

V času dopusta in potovanj ne smemo pozabiti na svoje zdravje. Zelo nalezljiva otroška bolezen so ošpice, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe. Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj rdečkaste barve, ki je dvignjen nad nivojem kože.

Kljub izvajanju programov, so ošpice še vedno pogosta bolezen v Aziji, na Pacifiku in Afriki pa tudi v Evropi in po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 oseb /1 000 000  prebivalcev, umre pa okoli 134.200 zbolelih, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je večina primerov ošpic  vnesenih ali povezanih z mednarodnimi potovanji. Zbolijo predvsem necepljene osebe, ki potem prenesejo okužbo na druge nezaščitene osebe, kar ima lahko za posledico izbruh ošpic, opozarjajo na NIJZ. Vsakdo, ki proti ošpicam ni zaščiten, namreč tvega da bo zbolel, zato je pomembno, da ljudje pred vsakim potovanjem preverijo, ali so proti ošpicam zaščiteni.

“Sprejemljivi” dokazi zaščite proti ošpicam so:

  • oseba ima pisno dokazilo o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam (OMR)
  • oseba ima zdravstveno dokumentacijo o prebolelih ošpicah
  • oseba ima laboratorijski dokaz o prisotnosti specifičnih IgG protiteles proti virusu ošpic, iz katerega je razvidno, da je zaščitena proti ošpicam,
  • oseba je rojena pred letom 1960 (za te osebe velja, da so ošpice prebolele).

Če oseba nima pisnega dokazila o cepljenju z dvema odmerkoma cepiva proti ošpicam ali drugega dokaza, da je zaščitena proti ošpicam, naj pred potovanjem opravi cepljenje, svetujejo na NIJZ. Najmanjši presledek med prvim in drugim odmerkom je en mesec. Če ima oseba dokazilo o cepljenju z enim odmerkom naj čimprej opravi še cepljenje z drugim odmerkom, zlasti pred vključevanjem v večje skupine (tabori, poletne šole, internati…) ali pred potovanjem.ž

Kaj storiti pred počitnicami in kje 

Cepljenje otrok,  mladostnikov in študentov, ki so še obvezniki (do starosti 26 let) opravi otrokov pediater, šolski zdravnik ali zdravnik v ambulanti za študente na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja, pojasnjujejo na NIJZ.

Odrasle osebe lahko opravijo cepljenje po predhodnem dogovoru pri svojem izbranem zdravniku ali na območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (OE NIJZ).  Cepljenje odraslih oseb je plačljivo in stane  21 evrov za en odmerek (na OE NIJZ).

V kolikor oseba zanesljivo ve, da je bila cepljena ali je prebolela bolezen, pa nima dokaza o zaščiti proti ošpicam in želi preveriti raven protiteles, se s svojim zdravnikom lahko dogovori za odvzem vzorca krvi za testiranje ravni protiteles proti ošpicam. Tovrstno testiranje je samoplačniško in ga v Sloveniji izvajajo:

  • Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, Bohoričeva 15, 1000 Ljubljana
  • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Gosposvetska ulica 12, 4000 Kranj
  • Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Prvomajska 1, 2000 Maribor
  • Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Zaloška 4, 1000 Ljubljana

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj