Odkrili rešitev za otroke, ki so alergični na arašide

Avtor: R. M. Z.

Med alergijami na hrano je alergija na arašide ena najpogostejših in hkrati tudi najpogostejši vzrok smrti zaradi alergij na hrano. V zadnjih desetletjih sicer beležimo skokovit porast alergij na hrano. Iz Avstralije zdaj prihaja spodbudna novica o novi terapiji, ki lahko pomaga tisti, ki imajo alergijo na arašide.

Preskušali so namreč novo oralno terapijo, pri kateri so otroci prejemali probiotike s proteini arašidov in izkazalo se je, da je terapija učinkovita vsaj še štiri leta, ugotavlja študija. Izkazalo se je še, da je učinkovitost terapije kar 80-odstotna.

V času trajanja študije so otroci 18 mesecev vsak dan jemali probiotik z arašidovim proteinom. Testiranje, opravljeno mesecdni kasneje, pa je pokazalo, da se pri kar 80 odstotkov otrok, ki so bili prej alergičnih na arašide, zdaj simptomi niso pojavili. Po štirih letih pa se je odstotek nekoliko znižal, in sicer je lahko arašide brez posledic uživalo še 70 odstotkov otrok. 

Vodilna raziskovalka profesorica Mimi Tang iz raziskovalnega inštituta Murdoch Childrens Research Institut v Melbournu je o poteku študije povedala, da je polovica otrok arašide uživala redno, druga polovica otrok v študiji pa občasno. 

»Naša študija je pomembna zato, ker je pojazala, da so lahko brez posledic otroci jedli arašide povsem enako kot njihovi vrstniki brez alergije na arašide, in ob tem ohranjali toleranco, ki jih ščiti pred alergičnimi reakcijami,«  je navedla in dodala, da jim je prvič uspelo pokazati, da je lahko terapija zdravljenja alergije na arašide učinkovita tako dolgo.

Raziskovalci so v študji uporabili probiotik Lactobacillus rhamnosus, ki ga sicer povezujejo s preprečevanjem določenih alergijskih znakov.  Izsledke so objavili v reviji The Lancet Child & Adolescent Health.
Avstralska ekipa želi zdaj oceniti, če je zdravljenje izboljšalo kakovost življenja otrok. Za različnimi alergijami na hrano po svetu trpi 250 milijonov ljudi, to pa je številka, ki se je le v zadnjih 20 letih potrojila. Ob zadnjem odkritju prof. Tang pravi: »Uspel nam je velik korak naprej v prepoznavanju učinkovitega zdravljenja alergij na hrano v zahodnih družbah.«
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj