Znate prepoznati lažni nasmeh in prijaznost, ko ju vidite?

Nasmeh in prijaznost odpirata vsa vrata, pravijo. Kaj pa, ko sta lažna in je namen tiste, ki ju pokloni, le manipulacija? Kako ju prepoznati in kdo to obvlada najbolje?

Pristen nasmeh aktivira 10 odstotkov več obraznih mišic. Foto: Bigstock

Težko je prepoznati pravi nasmeh od lažnega ter pristno prijaznost od lažne – pa vendar se nam to v praksi dogaja vsak dan. Izziva so se lotili na Univerzi Bradford in razvili aplikacijo, ki prepozna lažne izraze na obrazu. Pred nekaj dnevi so jo predstavili v reviji Advanced Engineering Informatics.

Nasmeh najmočnejši način signalizacije pozitivnih čustev

“Nasmeh je verjetno najpogostejši izraz obraza in hkrati najmočnejši način signalizacije pozitivnih čustev,” pravi Hassan Ugail, profesor za vizualno računalništvo na Univerzi Bradford, ki je vodil projekt. “Tehnike za analizo človeškega izraza na obrazu so v zadnjih letih močno napredovale, vendar razlikovanje med pristnim in zaigranim ostaja izziv. Tudi ljudje sami imajo velike težave pri tem,” pravi. Novi algoritem z analizo gibanja mišic po obrazu osebe lahko ugotovi, ali je nasmeh pristen ali ne.

“Najpomembnejši nezavedni premiki, ki ljudem uidejo, računalniški program pa jih zazna, so tisti okoli oči. Kar potrjuje priljubljene teorije, da je spontan in pristen nasmeh tisti, ki ga lahko vidimo v očeh človeka,” pojasnjuje Ugail, in razloži podrobnosti. V raziskavi so najprej posneli obraz osebe: značilnosti obraza, oči, odziv pri prepoznavanju drugih. Nato so preučili, kako se slednje (ob interakcijah z drugimi, v različnih situacijah…) spreminjajo tekom pristnega ali “fake” nasmeha ter izračunali razlike v gibanju obraznih mišic.

Pristen nasmeh aktivira 10 odstotkov več obraznih mišic

Raziskovalci so algoritem preizkusili z dvema različnima naboroma podatkov. Eden je vseboval video posnetke in fotografije ljudi, ki izražajo pristne nasmehe, drugi pa fotografije in video posnetke, v katerih je bil nasmeh lažen. Odkrili so bistvene razlike v načinu premikanja mišic tako okrog ust kot po celotnem obrazu. Največje razlike – ko so primerjali resnične in lažne (prisiljene) nasmehe, so bile v mišicah okrog oči.

“Ko se nasmehnemo, uporabljamo dva glavna sklopa mišic – zygomaticus major, ki je odgovorna za zvijanje navzgor (v nasmeh), in orbicularis oculi, ki povzroči gibanje mišic okoli naših oči,” razlaga Ugail, in nadaljuje: “V lažnih nasmehih se pogosto gibljejo le ustne mišice, ljudje pa ne zaznamo pomanjkanje gibanja okoli oči. Algoritem lahko to opazi veliko bolj zanesljivo.” Odkritje ima tudi praktično vrednost. Objektivna analiza, ali je nasmeh pristen ali ne, bi lahko pomagala razviti boljše interakcije med računalniki in ljudmi – na primer pri biometrični identifikaciji.

Izvirno znanstveno objavo (v angleščini) najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj