Zgodnje zaznavanje neravnovesij

Avtor: dr. Maruša Hribar, mag. farm., članica Izvršilnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino

Homeopatija spada med integrativne metode zdravljenja, ki s svojim osebnim in individualnim celostnim pristopom do pacienta določa osebnostni profil in konstitucijo osebe. Če pogledamo še druge celostne pristope k zdravju, kot je ajurveda oziroma indijska tradicionalna medicina, lahko vidimo, da ta razume zdravje kot ravnovesje različnih elementov. 

homeopatija

zdravila-homeopatija

Homeopatska zdravila podprejo proces v človeškem telesu, ki je nastal kot posledica kakršnega koli neravnovesja. Homeopatska zdravila se ne predpisujejo  le za določeno bolezen, ampak so prilagojena celotnemu zdravstvenemu stanju človeka, njegovi konstituciji in genetskim predispozicijam. Ajurveda za vzpostavitev ravnovesja  pri posamezni osebi uporablja tri osnovne tipe konstitucij: vata, pita, kapha. Soroden pristop uporablja homeopatija, ki pozna tri osnovne konstitucijske tipe, ki jih je opisal ustanovitelj homeopatije dr. Samuel Hahnemann: fosforični, fluorični in karbonični tip.  Konstitucije v homeopatiji so v pomoč pri diagnosticiranju in zajemajo vse telesne, mentalne in emocionalne karakteristike osebe.

Ob konvencionalnem zdravljenju imamo znotraj našega zdravstvenega sistema tudi nekaj drugih vej alternativnega zdravljenja, med katerimi postaja homeopatija dobra smernica za prihodnost, saj je pri zdravljenju sopotnica uradne medicine široko po svetu že vrsto let.

Modro je opazovati svoje telo in fiziološke procese v telesu. Pomembno je zgodaj zaznavati neravnovesja, saj lahko preventivno ukrepamo pravočasno; tako lahko veliko časa preživimo v ohranjanju dobrega zdravja in telesne pripravljenosti v našem življenju.

Kontinuiran tehnološki in znanstveni razvoj v današnjih dneh prinašata veliko prednosti glede udobja in številnih možnosti različnih aktivnosti, ki jih naši predniki niso poznali. Tudi ritem življenja je drugačen, kot je bil včasih, vendar pa z današnjim  ritmom prihaja do izražanja negativnih posledic v obliki novih bolezni in tegob. Danes se tako srečujemo s kar nekaj skupinami bolezni, ki jih naš zdravstveni sistem imenuje veliki javnozdravstveni problemi. Sem spadajo: sladkorna bolezen, debelost, povišan krvni tlak, vse več je bolezni ščitnice, degenerativnih obolenj kosti in živcev ter psihiatričnih obolenj. Stroka ugotavlja povečan obseg  teh bolezni v sklopu metabolnega sindroma. Ključna je preventiva, ki vključuje fizično aktivnost, zadostno spanje, obvladovanje stresa, pitje zadostnih količin vode in uživanje pravilno izbrane hrane. In vloga homeopatskih zdravil? Ta delujejo na tarčne organe (jetra, ledvice, srčno-žilni, lokomotorni, endokrini, genitalni in urinarni sistem) in tudi na homeopatski miazem (miazem je genska predispozicija človeka za določene bolezni) ter senzitivnost osebe. Pomembna je zgodnja obravnava bolezenskih znakov; pri posameznikih, ki že dlje časa  dobivajo klasična zdravila, pa je s homeopatskim zdravilom mogoče zmanjšati pojavnost neželenih učinkov zdravil in tako povečati terapevtski uspeh zdravljenja.

Prebavila

Homeopatija s homeopatskimi zdravili prinaša velik prispevek k lajšanju prebavnih težav – akutnih in kroničnih: zaprtje, driska, gastritis, hemoroidi, kolitis, vnetje žolčnika, zamaščena jetra. Prav tako lahko pomaga tudi pri zdravljenju debelosti, pri čemer izbiramo zdravilo glede na različno konstitucijo človeka. 

Prebavni proces hrane se začne v ustih in nadaljuje v požiralniku ter od tam vodi v želodec in črevesje. Razgrajena hrana se shrani v debelo črevo, dokler se ne izloči skozi anus. Proces prebave pomaga pretvoriti hrano v energijo, ki jo telo potrebuje za delovanje. Vsaka težava v tem ciklusu lahko povzroči resno škodo umu in telesu. Tisto, kar jemo, ima globok vpliv na naše misli in nasprotno – naše duševno stanje določa tudi naš izbor hrane. Tako se prehranjevalne motnje odražajo v fizičnem telesu, vendar jih v veliko primerih ustvarja um. Oba morata biti uravnotežena.

Menopavza

Raziskave medicinske antropologije so dragocene z vidika, da prinašajo nove vpoglede na nekatera dogajanja, ki smo jih sprejeli za samoumevna. Prav na področju menopavze, klimakterija oziroma prenehanja menstruacije so spoznanja presenetljiva. Ženske na Japonskem in prebivalke določenega območja v Mehiki ne doživljajo menopavze kot nekatere ženske pri nas. Kot ugotavlja stroka, gre najverjetneje za posledico primerne prehrane, gibanja pa tudi pozitivnega družbenega vrednotenja te spremembe v življenju ženske. Menstrualni cikel ni ‘bolezen’, zato velja povsem enako za njegovo prenehanje. Gre za spontani telesni proces, ki ga lahko ženska obrne sebi v prid.

V prejšnjem desetletju se je uveljavila pretirana medikalizacija obdobja menopavze. V zdajšnjem času se vedno pogosteje hormonski nadomestki predpisujejo skladno z evropskimi smernicami in le na podlagi skrbnih raziskav ter za določeno (omejeno) časovno obdobje. V evropskem kontekstu je prenehanje menstruacije družbeno slabše vrednoteno, kar nedvomno s seboj prinaša kup fizičnih in duševnih nevšečnosti. Velja razmisliti, kako bi sprejemali obdobje prenehanja menstruacije, če bi to označevalo najlepši, tj. zreli del življenja ženske. Trenutno so najpogostejše težave v klimakteriju vročični navali, nespečnost in mogoča nihanja v razpoloženju. Homeopatija je blag pripomoček brez stranskih učinkov za prehod v novo življenjsko obdobje ženske. Iz zakladnice homeopatskih zdravil se pri menopavzi največkrat uporabljajo Lachesis mutus, Belladonna, Sepia, Glonoinum. 

Prostata

Težav s prostato je več in se med seboj razlikujejo. Tokrat se bomo posvetili prostatitisu oziroma infekciji ali kroničnemu vnetju žleze prostate. Za prostatitisom lahko obolijo mlajši in odrasli moški. Najpogostejši je kronični nebakterijski prostatitis. Vzrok težav je virus, goba ali micoplazma – takšno vnetje pozdravijo antibiotiki. Akutna infekcija, ki jo povzroči bakterija E. coli je drugačne narave. Vnetje je lahko tudi posledica povečane prostate, ker posledično urin ne teče optimalno, se z večjo verjetnostjo akumulirajo mikrobi. Ob tem se lahko pojavijo še mišične bolečine v predelu prostate. 

Najpogostejši znak vnetja prostate je moteno uriniranje. Drugi simptomi so lahko še kri v urinu, vročina, bolečine med genitalijami in anusom ter impotenca. Največja nevarnost pri vnetju prostate je, da postane kronično, kar pomeni, da se mehur ne more dobro izprazniti. Posledično lahko nastanejo težave z ledvicami. Homeopatija je uspešna pri zdravljenju vnetja prostate in se priporoča, tudi če antibiotiki niso delovali. 

Poleg zdravil za zdravljenje prostate homeopatija obravnava tudi impotenco. Prednost homeopatske obravnave impotence je, da loči različne dejavnike, ki jo lahko povzročajo: stres, telesna šibkost, pretirano kajenje, psihični šok ali hormonsko neravnovesje.

Za prihodnost globalnega zdravja je zelo pomemben preventivni pristop, v katerem ima posameznik ključno vlogo. Ustrezna prehrana, gibanje in počitek predstavljajo temeljno naložbo v naše zdravje. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj