Zmanjševanje simptomov menopavze po raku dojke

Avtor: M. K.

Ženske, ki so prebolele raka dojk, pogosto trpijo zaradi pomanjkanja hormona estrogena ali prezgodnje menopavze. Pogostost tega pojava med njimi je od 79- do 95-odstotna. Možnosti zdravljenja pa so zaradi varnostnih zadržkov v primerjavi z drugimi ženskami precej manjše, zato so strokovnjaki zanje zbrali posebna priporočila in smernice zdravljenja.

Simptomi, s katerimi se te ženske običajno srečujejo, so: motnje spanja, vulvovaginalna atrofija, vazomotorni simptomi, motnje razpoloženja, depresija, pojav srčno-žilnih obolenj, osteopenija in osteoporoza. Simptomi so lahko mili ali hudi in se običajno zdravijo z nadomestno hormonsko terapijo, ki pa ni priporočljiva za ženske, ki so se v preteklosti že zdravile zaradi raka na dojkah.

Kakšno zdravljenje je primerno?

O tem pišejo na medscape.com, kjer so povzeli priporočila s smernicami in terapevtskimi pristopi za upravljanje simptomov in znakov menopavze pri ženskah, ki so preživele raka dojk. Priporočila so bila sicer v celoti objavljena v reviji o klinični endokrinologiji in metabolizmu (ang. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism). Vodilni avtor priporočil dr. Richard J. Santen z Univerze Virginia, z oddelka za obravnavo zdravstvenega sistema, je sicer povedal, da po zdravljenju raka dojke žensk naj ne bi zdravili s hormonsko terapijo, ki se uporablja za druge posameznice v menopavzi, ampak naj bi bila terapija usmerjena predvsem na zdrav življenjski slog (prenehanje kajenja, izguba telesne teže in skrb za redno telesno aktivnost). »Strokovnjaki s področja farmakologije pa naj se ukvarjajo s tistimi, ki jih pestijo hujši simptomi. Sicer pa je najpomembnejše, da se zdravljenje prilagodi vsaki ženski posebej in prisluhne njenim potrebam.«

Povzetek priporočil in smernic za zdravljenje

Žensk, ki so prebolele raka dojk in imajo simptome menopavze, naj se ne zdravi z nadomestno hormonsko terapijo ali s hormonskimi zdravili tibolone.

Najpomembnejši del terapije je predvsem sprememba življenjskega sloga. Ta vključuje: prenehanje kajenja, izgubo telesne teže (če je potrebna), omejitev ali prenehanje uživanja alkohola, ohranjanje priporočene vrednosti vitamina D in kalcija, zdravo prehranjevanje in redno telesno aktivnost.

Ženskam, ki imajo od zmerne do hude simptome, se lahko pomaga tudi z vedenjsko terapijo ali drugo nehormonsko farmakološko terapijo.

  • Uživanje selektivnih zaviralcev ponovnega privzema serotonina/noradrenalina in gabapentinoidnih sredstev lahko ugodno vplivajo na vazomotorične simptome in kakovost življenja teh žensk na splošno. Ob osteoporozi pa se posameznicam lahko pomaga tudi s številnimi nehormonskimi terapijami za zdravljenje te bolezni.
  • Zdravljenje vulvovaginalne atrofije (VVA) pa ostaja področje »ne dovolj raziskanega«. Tu bi potencialno že majhni odmerki vaginalno vstavljenega estrogena lahko spodbudili rast rakavih celic (raka dojke).
  • Za odpravljanje vulvovaginalne atrofije je trenutno najučinkovitejša vaginalna terapija z laserjem, vendar imajo strokovnjaki tudi o njenih stranskih učinkih pomanjkljive in nezadostne informacije.
  • Ženske, ki se spoprijemajo z bolečinami pri spolnih odnosih (disparevnijo), pa lahko uporabijo intravaginalni dehidroepiandrosteroni in peroralni ospemifen, vendar se tudi pri njuni uporabi pojavlja varnostni zadržek, saj učinek še ni dobro raziskan. 

Najnovejši pristopi zdravljenja pa se usmerjajo predvsem v iskanje rešitve, ki bi olajšala vse bolezenske težave, ki se pojavljajo pri ženskah, ki so premagale raka dojk. Eden izmed ciljev je, da bi razvili selektivne modulatorje estrogenskih receptorjev (ang. SERMs), ki bi bili podobni zdravilu Tamoxifen, in to bi lahko pomagalo pri preprečevanju raka na dojkah pa tudi zmanjšalo pogostost zlomov in izboljšalo kostno maso ter pomirilo vulvovaginalno atrofijo. Drugi pristop, ki se tudi že razvija, pa je zdravljenje s kompleksom tkivno-selektivnega estrogena (ang. TSEC). Avtorji obeh pristopov sicer poudarjajo, da v zadnjih letih intenzivno raziskujejo kombinacijo vpliva SERM na TSEC. V ZDA so tako za zdravljenje vulvovaginalne atrofije že odobrili kombinacijo TSEC z zdravilom Duavee. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj