Se vdajate tem škodljivim jutranjim navadam?

Avtor: R. M. Z.

Po jutru se dan pozna, radi rečemo, in zato je prav, da poskrbimo, da si s škodljivimi jutranjimi navadami ne pokvarimo dneva. Zelo je pomembno, da poskrbimo, da od jutranjih trenutkov odnesemo kar največ in se ustrezno pripravimo na dan, v katerem bomo razpolagali z dovolj energije in tudi umirjenosti, da vsakodnevne izzive prebrodimo čim manj stresno. 
jutranje navade

Ena od škodljivih jutranjih navad je, da budni še ostajamo v zatemnjeni sobi. Zjutraj smo namreč v veliki skušnjavi, da okna kar najdlje pustimo zastrta z zavesami oziroma senčniki. To pa na človeka nima najboljšega vpliva, saj je dnevna svetloba pomembna pri uravnavanju notranje telesne ure. Pravilno delovanje notranje telesne ure namreč pripomore h kakovosti našega spanca in pomaga telesu v boju zoper okužbe in vnetja. Sončna svetloba tudi razbistri naš um, nas spodbudi h gibanju in vpliva na izboljšanje našega razpoloženja. 

Izogibajte se predolgemu spanju ali poležavanju
Druga škodljiva navada je predolgo spanje. Kadar smo utrujeni in nas časovna stiska ne preganja, se zdi spanje do opoldneva pravi blagoslov. Vendar, pozor: to ne bo pozitivno vplivalo na kakovost vašega spanja. Dolgoročno je namreč mogoče kakovost spanja izboljšati le z vzpostavitvijo rednega ritma spanja z odhodi v posteljo ob točno določeni uri in s prebujanji ob točno določeni uri – česar pa se je treba držati tudi ob prostih koncih tedna.  
Če nista priporočljiva predolgo poležavanje in spanje, podobno ni priporočljivo niti prehitro vstajanje iz postelje. Če z ležečega položaja prehitro »skočite« na noge, bo zaradi težnosti kri hitro stekla v noge, kar lahko izzove padec krvnega tlaka, vrtoglavico, v nekaterih primerih pa tudi nezavest. Zato je priporočljivo postopno vstajanje: iz ležečega se dvignemo v vzravnan, sedeč položaj in s tem pustimo telesu, da se – še preden vstanemo iz postelje – privadi na ta položaj.
Kot nista priporočljiva predolgo poležavanje in spanje, ni priporočljivo niti prehitro vstajanje iz postelje.  

Za ljubitelje kave, ki jutro začnejo s skodelico kave, lahko to, da kave ne popijejo, izzove vrtoglavico in utrujenost, otežena je lahko zmožnost zbranosti, pojavi pa se lahko tudi močen glavobol, ki ga spremlja slabost. Če se skušate odvaditi kofeina, storite to počasi in postopno, da bi se izognili opisanim odzivom organizma. 

Ne pozabimo na čiščenje zob
Ne le zvečer, tudi zjutraj je potrebno čiščenje zob. Ponoči se namreč na naših zobeh naredi zobna obloga, in če je ne odstranimo, se spremeni v zobni kamen, ki ga lahko nato odstrani le zobozdravnik. Dolgotrajne zobne obloge so povezane z več zdravstvenimi težavami (od krvavitve dlesni, slabega zadaha do bolezni dlesni in še bi lahko naštevali).
Kaj pa je z zajtrkom? Ljudje, ki zajtrkujejo, imajo bistrejši um, manj telesne maščobe ter nižje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 in srčno-žilnih bolezni. Kadar za zajtrk izberemo »sladkarije«, kot so krofi in druga sladka peciva iz bele moke, ki vsebujejo tudi sladkor – ta zelo hitro vstopi v naš krvni obtok in enako hitro tudi izstopi –, lahko zelo hitro postanemo utrujeni, razdražljivi, poveča se občutek lakote. Boljša jutranja izbira so proteini, ki jih dobimo iz jajc ali svežega kravjega sira, sadje ali zelenjava, ker se dlje časa prebavljajo in dlje časa nudijo občutek sitosti, poleg tega pa za človeka predstavljajo trajnejši vir energije. 
Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj