Druga zdravila, ki so in niso ista kot tista, ki ste jih imeli prej

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Pred ordinacijo splošnega zdravnika. V čakalnici gneča, zatohlost. Sestra hiti, urno pohiteva čakajoče, ki so že na vrsti in odpravlja po hitrem postopku tiste, ki so že zaprli vrata zdravnikove sobe.
Tiskalnik zdrdra zapis na receptu; še spremna navodila: gospod, vam je zdravnica povedala… zdaj boste dobili nova zdravila…v drugačnih škatlicah…to boste zdaj jemali namesto …saj veste, tistih z rjavo črto, notri pa so bile velike rjave kapsule…no zdaj boste namesto tistih, vzeli te, ki so v manjši beli škatli z rumenim robom, reče se jim….Bolnik pokima, ni prepričan a si bo zapomnil novosti, saj ni dolgo, kar je dobil nova zdravila, zaradi zastajanja vode in…česa že še…no ja, pomisli, tudi če kakšnega izpustim, ne more biti ne vem kako velike škode…
Ene najbolj perečih tem, o kateri sem kadarkoli pisala se lotevam razburjeno a previdno. Dvakrat sem odložila prenosnik, in znova prebiram številne papirje, materiale, izpiske, zapiske komentarjev zdravnikov, medicinskih delavcev, izdelovalcev zdravil, bolnikov in vodilnih iz zdravstvene uprave. Že nevem kolikič premeljem rdečo nit problema. Kako naj zapeljem vodilno misel, da bom čimbolj plastično ponazorila srž problema.
Tema: upravičenost uvajanja terapevtskih skupin zdravil.
   
 
Oktobra je ZZZS  zaradi obupnega pomanjkanja denarja uvedel terapevtske skupine zdravil. A učinki ukrepa, ki naj bi prinesel milijone evrov prihrankov in stisnil farmacevtska podjetja v kot, se 
kažejo drugje: zdravnike psotavlja v dilemo pri izbiri zdravila, in jim odvzema dragocene minute za 
obravnavo bolnika, bolnikom pa nakopava stroške in opravke. Težave lekarnarjev itak ne zanimajo nobenega…

 

Ko vsi drugi rezoni odpovedo, ciljam na osebno vpletenost. Kaj  res nihče od gospodov iz ZZZSja nima bližnjega, ki ob vsakem obroku poje za peščico zdravil? Se res zasebno nikoli srečali z nerednim uživanjem zdravil, njihovim zamenjevanjem, nepravilnim odmerjanjem? Jim ni nikoli treba nadzirati staršev, ali starih staršev, ali so vzeli vsa zdravila, ki bi jih morali? Ali res verjamejo, da bo bolnikova zavzetost za jemanje zdravil ob zamenjanem zdravilu, še pogosteje pa se bo zgodilo, da bo hkrati naenkrat prinesel domov dve tri škatlice novih zdravil, ostala enaka? Ali res verjamejo, da se njihovo 

zdravstveno stanje ne bo poslabšalo? In kako bodo opravičili visoke dvige zdravstvenih stroškov, ki se bodo zaradi manj učinkovitega zdravljenja pojavili v srednjeročnem obdobju (stroka pričakuje opazen porast srčnožilnih dogodkov)?
Ob vsesplošnem nižanju standarda, krnitvi socialnih in žal marsikje tudi osnovnih človekovih pravic, ki so na papirju zagotovljene  v prvem dokumentu naše domovine, ustavi, je najnovejši ukrep šel čez rob.
Potrpežljivosti ni več, stroka zahteva nazaj pravice, ki bi morale biti izključno v njihovi domeni, v prvi vrsti zato, ker je odgovorna za optimalno urejenost bolnika. Bo po novem res bolnik tisti, ki bo izbral najustreznejšo terapijo zase? Ta bo verjetno še najbolj prilagojena vsebini njegove denarnice…
So zdravila, ki jih zaradi specifičnega delovanja, le stežka uvrstimo v določeno skupino terapevtikov. V skupini za zniževanje lipidov so se znašla tudi zdravila, ki jih bolnik dobi šele, ko statini iz te iste skupine niso dovolj učinkoviti. Je torej prav, da so se znašla v isti skupini? Druge evropske države so skupine oblikovale drugače.
 Pri velikih rošadah, kot je najnovejši ukrep na področju zamenjave zdravil, se seveda take nepravilnosti dogajajo. Omeniti moram zdravilno učinkovino ezetimib (in s tem tvegati hudo nejevoljo zdravstvenih finančnikov), ki ima izrazito ozko terapevtsko okno in kjer nadomestnega zdravila zanj v resnici ni. Bolnikom, ki doplačila ne bodo zmogli (………letno), se bo zdravje poslabšalo. Vse, ki si redno plačujemo obvezno in dodatno zavarovanje, nas bi moralo zanimati, kaj za to dobimo. Koliko je torej zavarovalnica pripravljena plačati za zdravilo zame, če sem jemala tistega, za katerega je po novem treba doplačati največ? Ugotovitev preseneti, saj gre za borih 1,48 evra za mesečno terapijo. Dodaten komentar se zdi odveč.
Menim, da bi bil potreben razmislek o nekaterih popravkih pri uvedbi terapevstkih skupin zdravil, v prihodnje pa tudi prijaznejši način njihovega uvajanja – ponekod o njih soodločajo tudi bolniki! Pa tudi pravila, da v določene terapevtske skupine nikoli niso vključena inovativna zdravila, ki imajo še veljaven patent, bi se veljalo držati. To bi lahko bil eden prvih pravih korakov, narediti zdravstvo preglednejše, predvsem pa prijaznejše vsem tistim, ki njegove usluge najbolj potrebujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj