Predelano meso lahko poslabša simptome astme

Avtor: T.L.

O uživanju predelanega mesa je bilo v preteklosti že mariskaj zapisanega. Zdaj pa študija, ki je med leti 2003 in 2013 zajela okoli 1000 Francozov, ugotavila, da uživanje predelanega mesa lahko poslabša simptomi astme. 

Polovica udeležencev študije je imela simptome astme, druga – kontrolna skupina – pa ne. Izsledke študije, ki je pokazala, da se simptomi astme poslabšajo, če ljudje užijejo več kot štiri porcije suhomesnatega, predelanega mesa na teden, so raziskovalci objavili v reviji Thorax

Ocenjujejo, da dihalne poti draži konzervans nitrit, ki se uporablja v mesnih izdelkih, kot so klobase, slanina in šunka. V primerjavi s tistimi, ki so v telo vnašli najmanjše količine predelane hrane, so imeli ljudje, ki so uživali največje količine predelane hrane, za 76 odstotkov večjo verjetnost za pojav težav, kot sta kratka sapa in občutek stiskanja v prsnem predelu. Vnos večjih količin posušenega in predelanega mesa je povezan s poslabševanjem simptomov astme, kar se je pokazalo sčasoma.    

Zaradi nitritov v predelani hrani se lahko vnamejo dihalne poti, kar lahko sproži težave z dihanjem, piše v raziskavi, objavljeni v medicinski reviji Thorax.

“Raziskava razširja pogled na to, kakšne so škodljivi učineki posušenega mesa na zdravje, in vpliv tovrstne prehrana na astmo pri odraslih,” je zapisano v zaključku študije. 

Med ljudmi z astmo je večja poraba mesa povezana s poslabšanjem njihovih pljučnih simptomov. Tisti, ki so zaužili več kot štiri dele predelanega mesa na teden – osem rezin pršuta ali štiri klobase – so občutili poslabšanje simptomov astme ob koncu študije. Ob tem pa strokovnjaki poudarjajo, da obstaja v življenju posameznika z astmo vrsta dejavnikov, ki lahko vplivajo na poslabšanje simptomov astme in prehrana zagotovo ni edina. 

Študija še nakazuje, da bi lahko vnosi večjih količin predelane hrane sprožili simptome astme pri tistih, ki teh težav nikoli niso imeli. vendar pa – opozarjajo raziskovalci – bodo potrebne dodatne raziskave, ki bi razjasnile razmerje med simptomi astme in predelano hrano. 

Že pretekle študije so povezale na povezavo med uživanjem predelanega mesa, ki mu dodajajo nitrite in druge dodatke za spremembo okusa in daljšo obstojnost, z rakom. Če zaužijemo 50 gramov predelanega mesa dnevno se za 18 odstotkov poveča tveganje za nastanek raka debelega črevesa, pravi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj