Jaz in diabetes – dva mojstra v kuhinji

Avtor: P. S.

Avtorica Tinka Gasser, diplomirana medicinska sestra in diplomirana dietetičarka, je svoje izkušnje pri delu z ljudmi s sladkorno boleznijo v ordinaciji jazindiabetes povezala s svojim teoretičnim znanjem. Zasnovala je knjigo receptov z jedilniki, ki bo uporabna za vsakogar – za ljudi, ki imajo to bolezen, svojce in prijatelje ter za vse, ki si želijo zdravo jesti.

Soavtorica in idejna vodja Karin Kanc, zdravnica internistka, diabetologinja in certificirana integrativna psihoterapevtka, ki od leta 2007 vodi ordinacijo jazindiabetes, s svojim delom po načelu opolnomočenja ljudi s sladkorno boleznijo spodbuja, da bolezen vzamejo v svoje roke. Pri samovodenju je zdrava prehrana zelo pomembna, a naj bo vedno začinjena tudi z veseljem do življenja in novimi izzivi.

 Kaj odlikuje našo knjigo in kaj jo loči od drugih?

·        Želeli smo poudariti, da se takrat, ko zbolite za sladkorno boleznijo, življenje ne konča, ampak je čas, da še intenzivneje uživate svoje življenje in gojite vse konjičke, ki jih imate ali ste jih imeli radi. Še več, dovolite si, da svoje konjičke znova odkrijete.

·        Nastala je v velikem navdušenju, da bi znova uživali v preprostih starih (večinoma) slovenskih receptih, ki imajo nekoliko modernejšo ‘noto’, obenem pa bi pokukali še kam drugam, kjer znajo skuhati kaj dobrega.

·        Pri vseh receptih smo uporabili domačo zelenjavo in vse sestavine (razen nekaj malega eksotičnih) nakupili pri slovenskih proizvajalcih zdrave hrane.

 

Knjiga je na voljo v ordinaciji jazindiabetes na Židovski ulici 1 v Ljubljani. Cena je 20 evrov.

·        Vsa hrana je bila sveže skuhana in fotografirana taka, kot je bila skuhana – brez kakršnih koli umetnih barvil in podobnih ‘trikov’ za boljšo fotografijo. Hrano je takoj za tem naša ekipa z nekaj pridruženimi člani s slastjo pojedla.

·        Knjiga je dvojezična, ker smo jo želeli približati tudi tujim bralcem, ki bi radi preizkusili zdrave slovenske jedi z natanko izračunano količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

·        Ne pozabite – zdrav duh vedno prebiva v zdravem in zadovoljnem telesu.

Kako knjigo uporabljati?

·        Jedilniki so sestavljeni po letnih časih. Vsakokrat, ko nastopi nov letni čas, en teden ali dva jejte čim bolj po predlaganem jedilniku. Sestavljen je tako, da boste v izbranem letnem času zlahka našli vse domače sestavine, zaužili ravno pravo količino ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in vitaminov, glede energije pa je jedilnik manj izdaten. Telo boste tako uglasili na nov letni čas in zase naredili nekaj zares dobrega.

·        Če boste ravnali tako ob vsakem letnem času, pomeni, da boste vsaj štiri tedne letno jedli zares uglašeno z naravo in s seboj. Pri nadziranju sladkorne bolezni v Sloveniji so letni časi zelo pomembni, saj se glede hrane in načina življenja zelo razlikujejo. Življenja pri nas ne moremo povsem primerjati s kraji, v katerih imajo pravzaprav en sam letni čas. Verjetno ste že opazili, da potrebujete poleti, ko se več gibljete in je dan dolg ter jeste veliko zelenjave, za dobro urejenost sladkorne bolezni manj tablet ali inzulina kot pozimi. Razlike v letnih časih je zelo pomembno upoštevati pri načrtovanju obrokov in prav v nekaj ‘skrivnosti’ takega prehranjevanja vas želimo vpeljati z našo knjigo.

·        Namenoma smo v jedilnik vključili večinoma le štiri obroke – torej le eno malico. Pet obrokov dnevno je po zadnjih dognanjih stroke kratko malo preveč – zaradi obvladovanja kilogramov in ohranjanja zdravih zob.

·        Bodite kdaj pa kdaj tudi malo lačni – to je za telo blagodejno.

·        Pri vsem tem ne pozabite na redno gibanje – tudi v dežju in snegu. Naše telo je namreč še vedno – kot v prazgodovini – namenjeno gibanju. Naši predniki so si morali svojo ‘hrano’ ujeti in ne le nabrati v trgovini ter naložiti v prtljažnik avtomobila.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj