Zakaj nas bolijo sklepi?

Avtor: Jure Gubanc, KinVital kineziološki center

Bolečine v sklepih so ena najpogostejših oblik bolečin, ki jih občutijo mladi in stari. Bolečine v kolenih so pogoste med hojo po hribu navzdol, bolečine v ramenih se pogosto pojavijo, ko si skušamo z roko obrisati zadnjico na stranišču, bolečine v gležnjih in tetivah, ko nerodno stopimo, bolečine v kolkih ali hrbtenici pogosto občutimo, ko se sklonimo do tal …

sklep_vadba

Pogosto si ljudje takšne bolečine razlagajo kot pojav vnetij tetiv ali artritisa, revme itn., vendar dotična bolezenska stanja niso edini vir in razlaga naših bolečin v sklepih. Pravzaprav je večina takšnih bolečin posledica t. i. nestabilnosti sklepov. 

Kaj je nestabilnost sklepov? 

Nestabilnost sklepov je posledica slabe uravnoteženosti mišic okrog sklepa. Ne pozabimo: sklepi so ustvarjeni za gibanje. To je področje, na katerem se dve kosti srečata in je prostor za gibanje. Naj navedemo primer kolenskega sklepa, v katerem se končata zgornja stegenska in spodnja golenska kost. Pri kolenu opazimo vse značilnosti sklepa, ki nam bodo pomagale razumeti nestabilnosti. To je pojav, ko prihaja do premikov znotraj sklepa in je sklep ogrožen. Torej do pojava nestabilnosti ne more priti v sami kosti, npr. stegnenici, ker je negibljiva (razen če je kost zlomljena – potem umetno ustvarimo sklep tam, kjer ga ne sme biti). Do pojava nestabilnosti lahko pride samo v sklepu, saj je to najbolj gibljiv in obenem ranljiv del gibalnega sistema. Narava se je tega zavedala, zato je sklep obdala s strukturami, ki dovoljujejo gibljivost, vendar samo do določene mere, kajti sklep mora prenašati sile in bremena, zato mora imeti tudi komponento stabilnosti. Ligamenti okrog sklepa in pa mehek hrustanec nam pomagajo pri blaženju bremen in preprečujejo, da bi se sklep izpahnil. 

vadba_kinvital

Kaj pa mišice? 

Poleg pasivnih struktur, kot so ligamenti, so ključni stabilizatorji in lahko bi rekli varuhi naših sklepov prav mišice. Za boljšo predstavo vzemimo zdaj naslednjo strukturo sklepov, to je hrbtenica. Primerjajmo jo z radijskim stolpom. Kaj radijskemu stolpu daje stabilnost in ga varuje pred vremenskimi vplivi? To so žice, ki so napeljane od vrha pa vse do tal, po celotni dolžini stolpa. V našem telesu mišice opravljajo enako nalogo kot žice pri radijskem stolpu, vendar je zanimivo, da žice pri stolpu ne opravljajo naloge zadostno, čeprav so močno napete. Nalogo opravljajo optimalno takrat, ko vsaka žica vleče ravno prav v svojo smer; tako je stolp popolnoma stabilen. Tudi mišice okrog naših sklepov morajo biti napete in uravnotežene ravno prav, z ravno pravo jakostjo, ker če ena mišica preveč vleče v svojo smer, je tak sklep nestabilen ter podvržen poškodbam in bolečinam. 

Kako torej odpravimo bolečine v sklepih? 

Zdaj smo spoznali ključno vlogo mišic pri stabilizaciji sklepov. Spoznali smo tudi, da mora biti njihova moč uravnotežena, torej ne smemo zanemariti določenih mišičnih skupin. Čeprav se neprestano gibljemo, hodimo, tečemo, plavamo itn., to še ni najboljše zagotovilo za odpravo bolečin v sklepih. Treba je preveriti gibanje vsakega posameznika in določiti, ali obstajajo mišična neravnovesja. Na podlagi tega se izbere primerno fizično aktivnost in vaje, ki bodo zadostno okrepile vaše sklepe in jih primerno stabilizirale. Naj vam podam nekaj napotkov, kaj je v veliko primerih treba okrepiti: 

– Bolečine v kolenih: verjetno boste morali delati vaje za zadnje stegenske mišice. Pri takšnih primerih imamo v našem kineziološkem centru zelo dobre rezultate. Seveda je vaje treba prilagoditi vašim trenutnim sposobnostim in morebitnim preteklim poškodbam.

kinvital-glezenj

– Bolečine v gležnjih, stopalih: pogosto so stopala premalo stabilna, prihaja do zvijanja navznoter, sploh pri hoji. Potrebovali boste verjetno več vaj za stopalni lok in mogoče kakšno vajo na nestabilni površini.

– Bolečine v kolkih in ledveni hrbtenici: tu je dobro, da vas prej pregleda gibalni strokovnjak, saj je treba določiti, kakšne so zmožnosti vašega kolčnega sklepa in kakšno sestavo kolkov imate. Pri sami hrbtenici pogosto pomaga že, če se naučite dobrega načina pobiranja bremen in učvrstitve oziroma stabilizacije hrbtenice. Neverjetno veliko primerov odrešimo bolečin že tako, da jih naučimo ustreznega ravnanja s hrbtenico. Priporočal bi vam, da ne izvajate vaj na slepo, ampak da vas najprej pregledamo in vidimo, katere vaje vas bolijo in katere vas naredijo močnejše.

– Bolečine v ramenih: tu gre pogosto za preobremenjenost zunanjih mišic ramen in slabo kontrolo rotatorne manšete. Prav tako bi vam priporočal več vaj vlečenja, podobno kot takrat, ko odpremo vrata, torej vaje za krepitev zgornjih hrbtnih mišic.

Če vas zanima še kaj v povezavi z vašimi bolečinami v sklepih ali pa se želite oglasiti na brezplačni posvet, me kontaktirajte na [email protected].

 

Foto: KinVital

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj