Revolucionarni pristop v nižanju holesterola že v EU

Avtor: S. Š.

Evropska agencija za zdravila je odobrila prvo izmed zdravil iz nove skupine zaviralcev PCSK 9. Gre za monoklonske zaviralce proproteinske konvertaze subtilizin/keksin tipa 9 (PCSK 9), ki zelo učinkovito zniža koncentracijo LDL-holesterola.

Odobreno zdravilo alirocumab (praulenta) je tako edino zdravilo za zdravljenje primarne hiperholesteromije  oziroma mešanih dislipemij kot dodatek k dietnemu režimu in/ali obstoječi terapiji s statini. Do zdravila so upravičeni tisti bolniki, ki ne dosežejo ciljnega znižanja maščob v krvi s statini ali z drugimi zdravili za zniževanje lipidov v krvi, ali statinov ne prenašajo. Bolniki prejmejo injekcijo zdravila enkrat v dveh tednih.

Odobritev zdravila temelji na izsledkih raziskave III. ODYSSEY, v kateri so bolniki prejemali zdravilo alirocumab ob statinski terapiji, v drugih dveh rokah pa placebo oziroma ezetimib.

O vplivu jemanja alirocumaba na srčno-žilne dogodke poteka študija ODYSSEY OUTCOMES; izsledki bodo znani leta 2017. V ZDA je odobreno podobno zdravilo, evolokumab, namenjeno za zniževanje koncentracije LDL-holesterola pri bolnikih s heterozigotno ali homozigotno družinsko hiperholesterolemijo in bolnikih z zvišano ravnjo krvnih maščob, ki ne prenašajo statinov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj