Kovid preboj: onemogočanje sposobnosti virusa za vezavo OH

Heparan sulfat je polisaharid, ki je prisoten v vsaki celici in je nepogrešljiv pri celični signalizaciji. Za vstop v človeške celice ga uporablja tudi prevladujoča različica koronavirusa SARS-CoV-2.

Ko so blokirali blokirali “navezo” povzročitelj covid-19 – heparan sulfat, se je zmožnost virusa, da vstopi v človeško celico, zmanjšala za 80 do 90 odstotkov. Foto: Bigstock

Sladkor si običajno predstavljamo kot belo kombinacijo fruktoze in glukoze (saharoza), ki jo vsipamo skoraj v vse, kar pojemo. Za naše celice pa so ogljikovi hidrati (OH) še vse kaj drugega. Od polisaharidov – kompleksnih molekul sladkorjev, ki lahko obsegajo več deset tisoč monosahardinih enot, so odvisni vsi biokemični procesi. Vplivajo na delovanje imunskega sistema, so “metla” za črevesje (prehranske vlaknine so polisaharidi) in so nujni za delovanje vsake naše celice. Izkorišča jih tudi virus, povzročitelj covid-19. Gre za novo in izjemno pomembno odkritje, ki bi lahko imelo dolgoročne posledice.

Vstop preko heparan sulfata

Novo pot vstopa virusa SARS-CoV-2 v človeško celico – preko heparan sulfata, so odkrili na Unverzi Kalifornija – San Diego, in objavili v ugledni in visoko vplivni znanstveni reviji Cell. Odpira številne nove, učinkovite možnosti zdravljenja covid-19 – z motenjem sposobnosti virusa, da veže ogljikove hidrate. Celo več – potencialno zdravilo, ki bi temeljilo na tem mehanizmu, bi se lahko prilagajalo tudi virusnim mutacijam, drzno razmišlja raziskovalna ekipa. Dejstva kažejo, da so na dobri poti: ko so blokirali blokirali navezo povzročitelj covid-19 – heparan sulfat, se je zmožnost virusa, da vstopi v človeško celico, dtastično zmanjšala.

Izklopiti interakcijo med povzročiteljem covid-19 in ACE2

ACE2 je molekula, ki se kot “varovalna ključavnica”nahaja na zunanjih površinah celic v pljučih. Od januarja 2020 je znano, da jo povzročitelj covid -19 zna odkleniti in preko nje vstopiti v celice. Če bi znali z zdravilom izklopiti interakcijo med virusom in ACE2, bi s tem preprosto in učinkovito virusu preprečili vstop v celice. Raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Kaliforniji v San Diegu so odkrili, da se virus SARS-CoV-2 ne more “prijeti” na ACE2 brez pomoči ogljikovih hidratov (heparan sulfata), ki se nahaja tudi na površini pljučnih celic in deluje kot ko-receptor za vstop virusa. “ACE2 je le del zgodbe,” je povedal dr. Jeffrey Esko, profesor celične in molekularne medicine na Medicinski fakulteti UC San Diego.

Zmanjšanje okužb za 80 odstotkov

Raziskovalna skupina UC San Diego je demonstrirala dva pristopa, ki lahko zmanjšata sposobnost virusa -CoV-2 za okužbo človeških celic za približno 80 do 90 odstotkov: odstranjevanje heparan sulfata z encimi ali uporaba heparina kot “vabe”, ki bi povzročil povzroči vezavo koronavirusa nekje v okolju in stran od človeških celic. Testiranja so izvedli na kulturah človeških celic in izkazalo se je, da je “motenje” korelacije heparin sulfat – SARS-Cov-2 zmanjšalo vstop povzročitelja covid-19 v človeške celice za 80 do 90 odstotkov.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj