Sončni žarki in smrtnost zaradi covid-19: zmanjšanje za tretjino

Bi sončni žarki lahko pomagali v boju s covid-19? Znanstveniki pravijo: da. Dokazali so, da UVA žarki povzročijo tvorbo specifičnih substanc v koži, ki zmanjšajo tveganje za usoden potek covid-19.

Umrljivost za covid-19 pri ljudeh, ki živijo na območjih z največjo stopnjo izpostavljenosti UVA žarkom, za 32 odstotkov manjša. Foto: Bigstock

Vse bolj očitno postaja, da se koronavirus SARS-CoV-2 ne obnaša nič drugače kot ostali koronavirusi, ki z nami so-bivajo že tisočletja. Čeprav smo se ga lotili z najbolj agresivnimi metodami, se zdi, da se jim uspešno izogiba. Kot kaže nova raziskava Univerze Edinburg – ki je dvignila nemalo prahu v strokovni in laični javnosti, pa imamo potencialno uspešno orožje za uspešni boj proti covid-19 pred nosom.

V študiji z naslovom »Ultraviolet A Radiation and COVID‐19 Deaths in the USA with replication studies in England and Italy« so raziskovalci Univerze Edinburg dokazali, da izpostavljenost UV A žarkom zmanjša tveganje za smrt zaradi covid-19. Navedeno velja tako za Veliko Britanijo kot za Italijo in ZDA. Ugotovitve so 8. aprila 2021 objavili v ugledni mednarodni medicinski reviji The British Journal of Dermatology. Poglejmo podrobnosti.

Zmanjšanje števila smrti za 32 odstotkov

Raziskovalci z univerze Edinburgh so med januarjem in aprilom lani primerjali zabeležene smrtne primere Covid z ravnmi Uv žarkov v okolju v 2474 okrožjih ZDA. Ugotovili so, da je bila umrljivost za covid-19 pri ljudeh, ki živijo na območjih z največjo stopnjo izpostavljenosti UVA žarkom, za 32 odstotkov manjša. UV A žarki sicer predstavljajo 95 odstotkov sončne UV svetlobe. V raziskavi so upoštevali tudi ostale dejavnike, za katere je znano, da so povezani s povečano izpostavljenostjo virusu in tveganjem za smrt: starost, narodnost, socialno-ekonomski status, gostota prebivalstva, onesnaženost zraka, temperatura in stopnja okužbe na lokalnih območjih.

Dušikov oksid, sonce in covid-19

Potem so enako ponovili še v Italiji in Veliki Britaniji ter prišli do enakih ugotovitev. Razlik tudi ni mogoče razložiti s povečano tvorbo vitamina D zaradi izpostavljenosti soncu, so izpostavili. Kaj se je torej zgodilo? »Natančnega mehanizma ne poznamo, ena od možnih razlag pa je, da izpostavljenost UV A žarkom poveča sproščanje dušikovega oksida, ki je izjemno pomemben za pravilno delovanje imunskega sistema. Vpliva tudi na mnoge druge življenjske procese, vključno s uravnavanjem krvnega tlaka in zmanjševanjem vnetja,« pojasnjujejo avtorji.

Dušikov oksid je produkt celičnega metabolizma, ki nastane iz aminokisline arginina s katalizo NO-sintaze, učinkuje kot znotrajcelični in medcelični mediator s parakrinim delovanjem. Škodljiv je, kadar nastaja v večjih količinah z aktivnostjo inducibilne NO-sintaze in deluje kot prosti radikal ali reaktivna dušikova spojina. Dušikov oksid je tudi produkt encimske pretvorbe organskih nitratov ali L-arginina v žilni gladki mišičnini, ki aktivira solubilno gvanilat ciklazo. To vodi v sintezo cGMP in zaporedje znotrajceličnih procesov, ki se zaključijo z vazodilatacijo. (Vir: Termania.net, slovenski medicinski slovar)

Sončna svetloba kot način za potencialno zmanjšanje tveganja

Dr. Richard Weller iz Univerze v Edinburghu, so-avtor objave, je poudaril, da covid-19 še vedno ostaja velika neznanka. »Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko izpostavljenost sončni svetlobi uporabili kot način za potencialno zmanjšanje tveganja za zmanjšanje tveganja. Prejšnje raziskave so tudi pokazale, da je povečana izpostavljenost sončni svetlobi povezana z izboljšanim zdravjem srca in ožilja, z nižjim krvnim tlakom in manjšo pogostostjo srčnih napadov. Glede na to, da so bolezni srca znani dejavnik tveganja za smrt zaradi covid-19, bi tudi to lahko razložilo najnovejše ugotovitve.«

Povezavo do izvirne objave raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj