Covid-19 verjetno sezonska bolezen, večja pojavnost pozimi

Covid-19 bi lahko bila sezonska bolezen z večjim tveganjem pozimi. Gre torej njen povzročitelj koronavirus Sars-CoV-2 po poteh virusov, ki povzročajo sezonsko gripo in njej podobna obolenja?

Ko je vlaga nižja, je zrak bolj suh in aerosoli so manjši. Ko kihamo ali kašljamo, lahko ti manjši aerosoli dlje časa ostanejo suspendirani v zraku. To povečuje tveganje za prenos okužbe na druge ljudi. Foto: Bigstock

Študija, izvedena med zgodnjo fazo pandemije covid-19 je pokazala povezavo med nižjo vlažnostjo zraka in povečanjem števila zbolelih. Ocenjuje se, da bi 1 – odstotno znižanje vlažnosti zraka lahko povečalo število zbolelih za covid-19 za 6 odstotkov.

Odnos med vremenom in covid-19

Raziskava, ki jo je vodil profesor Michael Ward, epidemiolog iz Univerze Sydney, je prva strokovno pregledna študija odnosa med podnebjem in zbolevanjem za covid -19 na južni polobli. Covid -19 je verjetno sezonska bolezen, ki se ponovi v obdobjih nižje vlažnosti zraka, pravi Ward. Poudarja, da so potrebne nadaljnje študije (tudi pozimi), da se ugotovi, kako ta povezava deluje in v kakšnem obsegu poveča zbolevanje. Študija je bila včeraj (2. junija 2020) objavljena v Transboundary and Emerging Diseases.

Ključni faktor vlažnost zraka in ne temperatura

Prejšnje raziskave so pokazale povezavo med podnebjem in pogostejšim zbolevanjem za SARS-om v Hong Kongu in na Kitajskem ter za MERS-om v Savdski Arabiji. Kaže, da se pri covid-19 dogaja podobno. Nedavna študija je pokazala povezavo med hitrostjo širjenja okužbe in dnevno temperaturo ter relativno vlažnostjo zraka. “Pandemija na Kitajskem, Evropi in Severni Ameriki se je zgodila pozimi (podobno, kot sezonska gripa), zato nas je zanimalo, ali obstaja povezava med zbolevanjem za covid-19 in ostalimi letnimi časi. Ugotovili smo, da je ključni faktor bolj vlažen zrak, ne pa hladnejše temperature. To pomeni, da lahko pozimi, ko bo vlažnost zraka manjša, pričakujemo povečano zbolevanje,” pojasnjuje Ward. Izpostavlja, da obstajajo biološki razlogi, zaradi katerih je vlaga pomembna pri prenosu virusov v zraku: “Ko je vlaga nižja, je zrak bolj suh in aerosoli so manjši. Ko kihamo ali kašljamo, lahko ti manjši aerosoli dlje časa ostanejo suspendirani v zraku. To povečuje tveganje za prenos okužbe na druge ljudi. Ko je zrak bolj vlažen, so aerosoli večji in težji ter hitreje padejo na površine.”

Povečano tveganje v zimskih mesecih

Ward in ekipa so med 26. februarjem in 31. marcem 2020 preučili 749 primerov covid-19, večinoma na območju Greater Sydneya v zvezni državi Novi Južni Wales. Preučili so tudi vremenske pogoje v tistem času: padavine ter temperaturo in vlažnost zraka. Izkazalo se je, da je bila bila nižja vlažnost povezana s povečanim zbolevanjem. Zmanjšanje relativne vlažnosti za 1 odstotek je bilo povezano s povečanjem primerov covid-19 za 6 odstotkov. “To pomeni, da moramo biti previdni, ko prihajamo v suho zimo,” pravi Ward in izpostavlja, da je povprečna vlaga v Sydneyju najnižja avgusta. “Čeprav se zdi, da je epidemija covid-19 končana, moramo biti še naprej pozorni in se zavedati potencialno povečanega tveganja, ko bomo v obdobju nizke vlažnosti zraka,” pravi Ward. Izpostavlja, da je bila študija opravljena na zelo majhnem vzorcu in da bo za dokončno potrditev vlage v zraku kot pomembnega faktorja širitve koronavirusa Sars-Cov-2 potrebnih še več raziskav v vseh letnih časih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj