Remdesvir pospeši okrevanje pri covid-19 za 30 odstotkov

Zgodnji podatki iz tretje klinične faze preizkušanja zdravila remdesvir kažejo, da slednje uspešno zdravi covid-19.

Predhodni rezultati so pokazali, da je bil povprečni čas do okrevanja 11 dni za bolnike, zdravljene z remdesivirjem. Bolniki, zdravljeni s placebom, so okrevali po 15 dneh. Foto: Bigstock

Hospitalizirani bolniki z napredovalo boleznijo covid-19, ki so prejemali zdravilo remdesvir, so okrevali za 31 odstotkov hitreje kot bolniki, ki zdravila niso prejemali. Testiranje zdravila je vodil ameriški Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID).

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni Anthony Fauci je dejal, da “čeprav se 31-odstotno izboljšanje ne zdi veliko, je zelo pomemben dokaz koncepta in dokazuje, da remdesvir blokira delovanje virusa”. Predlaga, da bi remdesvir uvedli v redno klinično prakso pri zdravljenju covid-19.

Končni sekundarni cilj določitev izboljšav

Študija, ki se je začela konec februarja, je vključevala 1063 hospitaliziranih odraslih bolnikov z diagnozo covid-10. Polovica jih je bila 10 dni zdravljena z remdesvirjem, ki so ga prejemali v obliki injekcij. Primarni cilj študije je bil ugotoviti delež bolnikov, ki so v 29 dneh okrevali dovolj, da so jih odpustili iz bolnišnice. Ključni sekundarni cilj študije bo določitev izboljšav, povezanih z zdravljenjem. Ocenjevali jih bodo na osem točkovni lestvici, s katero bodo merili 15 različnih parametrov.

Povprečni čas okrevanja 11 dni

Predhodni rezultati so pokazali, da je bil povprečni čas do okrevanja 11 dni za bolnike, zdravljene z remdesivirjem. Bolniki, zdravljeni s placebom, so okrevali po 15 dneh. Rezultati kažejo tudi na korist za splošno preživetje bolnikov. V skupini, ki so jo zdravili z remdesvirjem, je umrlo 8 odstotkov bolnikov. V v skupini, ki so jo zdravili s placebom, je umrlo 11,6 odstotkov bolnikov. Fauci je izpostavil, da “razlike med obema skupinama zaenkrat še niso statistično pomembne.” Podrobne informacije o rezultatih preskušanja, vključno z bolj izčrpnimi podatki, bodo na voljo v končnem poročilu.

Učinkovito petdnevno zdravljenje

Medtem je Gilead – podjetje, ki je razvilo remdesvir in ga izdeluje, poročalo o rezultatih študije SIMPLE. Ugotovitve kažejo, da je petdnevno jemanje remdesivirja vodilo do “podobnega izboljšanja kliničnega stanja” kot 10-dnevno jemanje. Začetna faza preskušanja SIMPLE, ki ni bila s placebom nadzorovanega, je vključevala 397 hospitaliziranih bolnikov s hudim potekom covid-19. Poleg standardne oskrbe so intravensko prejemali remdesvir od petega do desetega dne. Pred kratkim je bila dodana tudi ekspanzijska faza študije. Vključevala bo dodatnih 5600 bolnikov s covid-19, med katerimi bodo tudi bolniki, ki potrebujejo mehansko predihavanje (respirator).

Primerjava 5 in 10 dnevnega zdravljenja

V rezultatih, objavljenih v sredo, je Gilead tudi izpostavil, da je bil čas za klinično izboljšanje stanja bolnikov 10 dni v petdnevni skupini zdravljenja in 11 dni v 10-dnevni skupini. Klinično izboljšanje je bilo opredeljeno kot izboljšanje simptomov bolezni za vsaj dve točki ali večna sedem točkovni lestvici. Šteje se, da so bolniki dosegli klinično okrevanje, če niso več potrebovali kisikove podpore in intenzivne zdravstvene oskrbe ali so bili odpuščeni iz bolnišnice. Več kot polovica bolnikov v obeh skupinah je bila odpuščenih iz bolnišnice do 14. dne. V skupini, ki je remdesvir prejemala 5 dni, je bilo odpuščenih 60 odstotkov bolnikov. V skupini, ki je remdesvir prejemala deset dni, pa je bilo odpuščenih 52,3 odstotkov bolnikov. Klinično okrevanje je doseglo 64,5 odstotkov bolnikov iz prve skupine (5-dnevno prejemanje zdravila) in 53,8 odstotkov bolnikov iz druge skupine (10-dnevno prejemanje zdravila).

Neželeni učinki: Odpoved dihanja in povišani jetrni encimi

Podrobna analiza je pokazala tudi, da so bolniki, ki so prejeli remdesivir v prvih 10 dneh od pojava simptomov, okrevali prej. Ob zgodnjem začetku zdravljenja bi bilo v 14 dneh mogoče iz bolnišnice odpustiti 62 odstotkov bolnikov, še piše v poročilu, ki ga je objavil Gilead. V obeh skupinah so bolniki zdravljenje dobro prenašali. Najpogostejši neželeni učinki v obeh skupinah so bili slabost in akutna odpoved dihanja, ki sta se pojavili v 6 do 11 odstotkih primerov. Povišanje jetrnih encimov (ALT stopnja 3 ali več) se je pojavilo pri 7,3 odstotkih bolnikov. Pri treh odstotkih bolnikov je bilo zaradi povišanja jetrnih encimov potrebno zdravljenje z remdesvirjem prekiniti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj