Covid -19 cepivo testirano, registracija pri FDA v teku

Raziskovalci po vsem svetu pospešeno razvijajo cepivo (in zdravilo) za covid-19, bolezen, ki jo povzroča koronavirus SARS-CoV-2. Nove vzpodbudne novice prihajajo iz ZDA. Cepivo so že uspešno testirali na miših, klinična testiranja na ljudeh naj bi se začele v mesecu ali dveh.

Univerza Pittsburg je že zaprosila za odobritev PittCoVacc-a s strani Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA). Pričakujejo, da bodo prva klinična preizkušanja na ljudeh začeli v mesecu ali dveh. Foto: Bigstock

Razvoj cepiva je zapleten proces, ne samo iz vidika njegovega razvoja, pač pa tudi iz vidika registracije, testiranja na ljudeh in vpeljave v redno klinično prakso. Protokoli so natančno predpisani, celoten proces pa redko traja manj kot nekaj let.

Cepivo v obliki obliža

Razveseljiva novica prihaja iz ZDA. Iz Univerze Pittsburg so sporočili, da so razvili obetajoče cepivo proti covid-19 in ga tudi že uspešno testirali na miših. Inovativna je tudi njegova oblika: je v obliki obliža v velikosti konice prsta. Cepivo ustvari protitelesa, značilna za SARS, za katera se je izkazalo, da zadostujejo tudi za nevtralizacijo virusa SARS-CoV-2. Odkritje so včeraj (2. aprila 2020) objavili v reviji EBioMedicine, sestrski publikaciji Lancet-a.

Osredotočanje na specifično virusno beljakovino

“Imeli smo predhodne izkušnje z virusom SARS-CoV (povzročil epidemijo leta 2003) in virusm MERS-CoV (povzročil epidemijo leta 2014). Gre za virusa, zelo podobna SARS-CoV-2, pri katerih smo spoznali, katera virusna beljakovina je pomembna za spodbujanje imunosti. Natančno smo vedeli, kje je treba začeti in na kaj se moremo osredotočiti,” je povedala prof. dr. Andrea Gambotto iz Univerze Pittsburg in izpostavila pomen financiranja raziskav o cepivih. “Nikoli ne veš, kdaj bo prišla naslednja pandemija.”

Inovativen pristop: sladkorne iglice s cepivom

V primerjavi z drugim kandidatom za cepivo (temelji na mRNA virusa), ki je pravkar vstopilo v klinična preskušanja, cepivo, opisano v tem prispevku – ki ga avtorji imenujejo PittCoVacc, – sledi bolj ustaljenemu pristopu. Vsebuje v laboratoriju ustvarjene dele specifične virusne beljakovine, ki pomaga vzpostaviti imunost. Gre za podoben princip, kot se uporablja pri cepivih za gripo.

Inovativen je tudi način apliciranja cepiva: obliž s 400 mikro iglicami, ki se namesti na kožo. Iglice so v celoti narejene iz kombinacije sladkorja in cepiva ter se v koži preprosto raztopijo. “Izhajali smo iz metode, ki se sicer uporablja pri cepivu za norice. Izpopolnili smo jo v visokotehnološko različico, ki je učinkovitejša, ponovljiva in praktično neboleča,” še piše v raziskovalnem poročilu.

Skalabilnost in obstojnost pri sobni temperaturi

Cepivo je tudi zelo skalabilno (nadgradljivo). Koščke beljakovine izdeluje “celična tovarna” – plasti gojenih celic, modificiranih tako, da izražajo beljakovine virusa SARS-CoV-2. Za večji učinek jih je mogoče zlagati skupaj (kot lego kocke). Beljakovine potem očistijo, jih zmešajo s sladkorjem, vlijejo v kalup in v centrifugi ustvarijo mikro iglice. Cepivo je obstojno pri sobni temperaturi (za razliko od ostalih cepiv, ki jih je potrebno shranjevati v hladilniku pri točno določeni temperaturi – tudi med prevozom).

Uspešna testiranja, vloga na FDA oddana

Ko so cepivo PittCoVacc testirali na miših, se je zadostna količina protiteles proti SARS-CoV-2 ustvarila dva tedna po apliciranju. Raziskovalci izpostavljajo, da raven protiteles zadostuje za nevtralizacijo virusa za vsaj eno leto. Cepivo ostane učinkovito tudi po temeljiti sterilizaciji z gama sevanjem – kar je ključni korak pri razvoju produkta, primernega za uporabo pri ljudeh. Univerza Pittsburg je že zaprosila za odobritev PittCoVacc-a s strani Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA). Pričakujejo, da bodo prva klinična preizkušanja na ljudeh začeli v mesecu ali dveh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj