Vam izpadajo lasje? Rešitev najdete v domači kuhinji!

Bujne lase od nekdaj povezujemo z lepoto. Pogosto so opevani v literaturi in še pogosteje zabeleženi v sliki. Lasje pri ljudeh rastejo dlje kot ostale dlake in niso samo za okras. Gosti in sijoči lasje pa niso edina prednost polifenolov.

Polifenoli so zelo močni antioksidanti rastlinskega izvora, ki spodbudijo rast novih las. Foto: Bigstock

Ko ženska plodnost usahne (meopavza), lasje postanejo krhki in bolj izpadajo . Če hočemo, da nam znova začnejo rasti, je dovolj, da se odpravimo v naravo, pravzaprav kar v domačo kuhinjo.

Maska iz enega rumenjaka, zvrhane žlice medu in žlice oljčnega olja, ki jo vtremo v lasišče in speremo šele po treh urah, dokazano spodbudi rast novih las. Postopek izvedemo vsak teden, učinek pa se začne kazati po nekaj mesecih.

Gube? Blažimo jih lahko od znotraj

Polifenoli so zelo močni antioksidanti rastlinskega izvora.

Naše njive in gozdovi so jih polni: listi breze, cvetovi lipe in ajde, njivska preslica, bezeg, jagodičevje… Krepijo kardiovaskularni sistem, izboljšajo elastičnost žil, pospešujejo celjenje ran in – ker upočasnijo staranje kože, predstavljajo alternativno kozmetičnim preparatom.

S polfenoli nad opekline

Včasih se zdi, da imamo s kožo resnično smolo. Mimogrede se urežemo, staknemo modrico, nas opeče sonce ali nas čevlji tako ožulijo, da jih le še vržemo nazaj v omaro. Čeprav površinske poškodbe kože niso življenjsko nevarne in navadno ne vodijo do hujših zapletov, je zelo pomembno, da poškodovano kožo pravilno oskrbimo. Opeklinsko rano je potrebno hladiti, najbolje s čisto, mrzlo, tekočo vodo, vsaj 5 minut. V nobenem primeru na opeklino ne polagamo ledu, saj slednji še bolj poškoduje kožo ali celo povzroči omrzline.

Če rano namažemo z gelom, ki vsebuje tudi polifenole, se koža celi hitreje.

Zaščitimo kožo pred UV žarki

Vpliv sončnih žarkov na kožo se preko let sešteva in počasi privede do kritičnih sprememb, ki lahko vodijo v raka kože. UV B žarki kožo opečejo (porjavitev je obrambni mehanizem kože!), UV A žarki pa prodrejo v globlje plasti kože in poškodujejo DNK v celicah.

90 odstotkov kožnih rakov je povezanih s soncem, tudi najnevarnejši melanom. Pred pol stoletja je bila verjetnost, da bo človek zbolel za melanomom v Sloveniji 1:1500, danes je razmerje 1:60. Pri preventivi kožnega raka zaradi so se izkazali polifenoli iz skorje iglavcev. Preprečujejo kancerogenezo – transformacijo normalne celice v rakavo.

Polifenoli in kožni rak

1mg polifenolov na kilogram telesne teže pri miših statistično pomembno zmanjša pojavnost benignih papilomov kot posledico dolgotrajne izpostavljenosti UV sevanju. Aplikacija gelov, ki vsebujejo vsaj 0,05% polifenololov, statistično pomembno zmanjša vnetno reakcijo kože po obsevanju z UV žarki. Učinek gre pripisati procianidom, ki absorbirajo UV žarke, celokupnemu protivnetnemu delovanju polifenolov ter obnovi od UV žarkov poškodovanega imunskega sistema na 87 odstotkov stanja pred radiacijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj