Bakterije lahko preprečijo vnetje srednjega ušesa

Vnetje srednjega ušesa je najbolj pogosto pri otrocih in lahko vodi v resne zaplete, na primer kronično okužbo srednjega ušesa.

Bakterije, ki sicer normalno poseljujejo zgornja dihala pri otrocih, bi lahko pomagale v boju proti kroničnim okužbam srednjega ušesa. Foto: Bigstock

Kronična okužba srednjega ušesa prizadene okrog 4 odstotke otrok. Lahko povzroči izgubo sluha in vseživljenjsko vpliva na razvoj govora in jezika, izobraževanje ter prihodnje zaposlitvene možnosti.

Najpogostejši »preprečljivi« vzrok za izgubo sluha in gluhost

Bakterije, ki sicer normalno poseljujejo zgornja dihala pri otrocih, bi lahko pomagale v boju proti kroničnim okužbam srednjega ušesa. Slednje so najpogostejši “preprečljivi” vzrok za izgubo sluha in gluhost. Dr. Seweryn Bialasiewicz z Univerze v Queenslandu je dejal, da gre z pomembno odkritje, ki “bi lahko ponudilo tudi nove metode zdravljenja”. Že leta poskušamo ugotoviti, zakaj nekateri otroci nikoli ne razvijejo kronične ušesne bolezni, čeprav so v skupini z visokim tveganjem za okužbo, nadaljuje Bialasiewicz: “Z osredotočanjem na mikrobe v zgornjih dihalnih poteh dojenčkov, odpornih na ušesne okužbe, bi lahko sestavili mrežo bakterij, ki delujejo skupaj za zaščito pred boleznijo.”

Ključni dve vrsti bakterij

V študij so raziskali mikrobiome 103 otrok, starih od dveh do sedmih let. Iz njihivih dihal so izolirali bakterije, ki preprečujejo, da vnetje srednjega ušesa postane kronično. Gre za dve vrsti bakterij, ki morata biti ne le sočasno prisotni, ampak tudi morata medsebojno delovati.

Avtorji upajo, da bodo v v kratkem ugotovili tudi natančen mehanizem njihovega sočasnega delovanja ter ga nato uporabili kot terapijo ali kot  preventivni ukrep pri zelo majhnih otrocih. Raziskava bo utrla pot novim metodam zdravljenja. “Slednje bi lahko bile v obliki zdravil ali pa bi ‘dobre’ bakterije naselili v nosno sluznico dovolj zgodaj, da bi ponudile zaščito pred prihajajočimi ‘slabimi’ bakterijami,” zaključujejo avtorji.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj