Lahko tveganje za bolezni res prepoznamo iz barve oči?

So ljudje z rjavimi očmi res bolj vredni zaupanja? Je tveganje za raka res večje pri ljudeh z modrimi očmi? Ljudska modrost na to ima odgovore, kaj pa pravi znanost?

Barva oči je povezana z izjemno redko obliko očesnega raka – uvealni melanom. Ljudje z rjavimi očmi za njim zbolevajo statistično pomembno redkeje kot tisti z modrimi, zelenimi ali sivimi. Foto: Bigstock

Povezovanje barve oči s povečanim tveganjem za nekatera zdravstvena stanja se zdi nekaj, kar sodi v preteklost. V čas, ko še nismo poznali sodobnih diagnostičnih metod in je bil najpomembnejši element prepoznavanja bolezni pregled bolnika – torej srečanje z njim v živo. Toda znanstvena statistika govori drugače: barva oči dejansko vpliva na zbolevanje.

Zdravstvena statistika je eno od ključnih metod za prepoznavanje dejavnikov tveganja za večino bolezni. Spremlja številne dejavnike na velikem številu ljudi in je pogosto predmet posmehovanja na cepljenju in »kemiji« zasnovane sodobne zahodne medicine. Spol, starost, bivanjsko okolje, način življenja, prehrana, telesne značilnosti ponujajo številne informacije, ki kar kličejo po podrobni analizi. Izbrali smo nekaj najbolj zanimivih, povezanih z barvo oči.

Barva oči in zaupanje

Barva oči je povezana z izjemno redko obliko očesnega raka – uvealni melanom. Ljudje z rjavimi očmi za njim zbolevajo statistično pomembno redkeje kot tisti z modrimi, zelenimi ali sivimi. Barva oči vpliva tudi na zaupanje. Splošno prepričanje, da so temnooki ljudje bolj vredni zaupanja, so potrdile tudi raziskave. Ljudje osebam z rjavimi očmi bolj verjamemo. Zdijo se nam bolj zaupanja vredni kot drugi – vendar le, če imajo tudi specifične obrazne poteze.

Manj izgube sluha pri rjavookih

Evropska študija iz leta 2011 kaže, da kombinacija modrih oči in svetle kože povečuje tveganje za sladkorno bolezen tip 1. Nasprotno imajo ljudje z rjavimi očmi v glasnem okolju manj izgube sluha kot tisti, katerih oči so modre. Načelom zato, ker imajo več melanina (pigmenta, ki koži, lasem in očem daje barvo). To jim daje nekoliko večjo zaščito, ko se stopnja hrupa zviša. Barva oči naj bi bila povezana tudi z nagnjenostjo k alkoholu. Pri ljudeh z modrimi očmi je verjetnost, da bodo postali odvisni od njega, večja. Vendar so verjetno še bolj pomembne drugi dejavniki – na primer dednost, izpostavljajo raziskovalci.

Endometrioza in vitiligo

Pri endmetriozi se tkivo, ki običajno raste v maternici, razraste zunaj nje. Ko »napade« organe, kot sta mehur in črevesje, se imenuje globoka infiltrirajoča endometrioza (DIE). Ženske z modrimi očmi imajo DIE pogosteje kot ženske z očmi druge barve. Strokovnjaki menijo, da se geni, ki nadzorujejo barvo oči, lahko povezujejo z geni, ki vplivajo na razrast maternične sluznice. So pa ljudje z modrimi očmi bol »varni« pred vitiligom.

Nadarjenost za šport

Statistika kaže, da so pri športih, ki zahtevajo hipno reakcijo – na primer boks, igre z žogo… bolj uspešni tisti z rjavimi očmi. Če pa gre za športe, pri katerih »akcijo« od začetka do konca nadzirate sami – na primer golf, tenis… pa boste bolj uspešni, če so vaše oči modre.

Modre pike v rjavih očeh

Imate modre pike v rjavih očeh? Lahko je simptom Waardenburgovega sindroma. Zaradi te genetske motnje lahko izgubite pigment v laseh, koži in očeh. Povzroči lahko tudi gluhost in edinstvene poteze obraza, kot so široko postavljene oči in širok nosni most.

Toleranca bolečine

Študija na porodnicah je znanstvenikom pomagal izvedeti, kaj lahko barva oči pove opoleranci za bolečino – tako imenovanemu pragu bolečine. Njihovi zaključki: ženske s temno obarvanimi očmi so med porodom občutile večjo bolečino. pokazale več stiske. Tudi med ljudmi s kronično bolečino je večji delež tistih, ki imajo rjave oči. Enako velja za depresijo zaradi bolečine – pogostejša je pri temnookih.

Degeneracija makule

Avstralska študija pravi, da je pri ljudeh s svetlimi očmi dvakrat večja verjetnost za starostno degeneracijo makule (rumeno pego). Pri njih šarenica absorbira manj UV žarkov, zato jih več pride do mrežnice in povzroči mikro-poškodbe. Starostna degeneracija makule je najpogostejši vzrok za popolno izgubo vida pri starostnikih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj