Dedovanje barve oči bolj zapleteno, kot so menili doslej

Dedovanje barve oči je ena od prvih lekcij iz področja genetike. Zadnja spoznanja pa kažejo, da je proces bolj zapleten, kot so menili doslej. Ter tudi potrjujejo, da čeprav smo prepričani, da vemo (skoraj) vse, se lahko izkaže, da temu ni tako.

Barva oči je ena od najbolj tipičnih lastnosti, po katerih se ljudje ločimo med seboj. Foto: Bigstock

Mednarodna skupina raziskovalcev, ki sta jo vodila King’s College London in Erasmus University Medical Center Rotterdam, je identificirala 50 novih genov za barvo oči. Študija, objavljena danes v Science Advances, je vključevala genetsko analizo skoraj 195.000 ljudi po Evropi in Aziji. Ugotovitve bodo pripomogle k boljšemu razumevanju očesnih bolezni,pri katerih pomembno vlogo igrajo ravni očesnih pigmentov – na primer pigmentni glavkom in očesni albinizem. Poleg tega je ekipa ugotovila, da je barva oči pri Azijcih z različnimi odtenki rjave genetsko podobna barvi oči pri Evropejcih, od temno rjave do svetlo modre.

Študija temelji na prejšnjih raziskavah, v katerih so znanstveniki identificirali ducat novih genov, povezanih z barvo oči, in verjeli, da jih je še veliko več. Prej so namreč menili, da barvo oči nadzirata le en ali dva gena – pri čemer ima gen za rjave oči prevlado nad genom za modre oči. Spoznanja so vznemirljiva posebej zato, ker pomenijo korak bližje do razumevanja mehanizmov, ki vplivajo na eno najbolj presenetljivih lastnosti pri ljudeh: barvo oči. To bo tudi izboljšalo naše razumevanje številnih bolezni, za katere vemo, da so povezane s specifično stopnjo pigmentacije, so prepričani avtorji.

Izvirno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj