Zakaj boli v trebuhu?

Bolečine, ki se pojavijo v spodnjem delu trebuha, so pogoste in prizadenejo oba spola. Pri ženskah so krči v spodnjem delu trebuha večinoma povezani z ginekološkimi težavami, medtem ko je pri moških najpogosteje vzrok v prebavilih.

Bolečine v medenici ali pelvične bolečine so lahko akutne ali kronične. Čutimo jih kot krče ali vztrajno, izrazito topo bolečino, lahko pa gre le za blago zbadanje v spodnjem medeničnem delu.Foto: Bigstock

Bolečina nastane zaradi krčenja gladkih mišic notranjih organov  ̶ maternice in jajcevodov, velikega in tankega črevesa, sečil in mehurja. Ne glede na jakost bolečin pa moramo biti nanje pozorni, saj so lahko zgodnje opozorilo oziroma napoved resnejših bolezni.

Kdaj moramo nujno obiskati zdravnika, v katerih primerih si lahko pomagamo sami in kako vemo, da gre za ginekološke krče in kdaj ne, smo povprašali Ivano Jevtić Đorđević, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva iz Zdravstvenega doma Kočevjein dr. Jurija Bednarika, dr. med., specialista internista gastroenterologas klinike Doktor 24.

Razrast sluznici maternice podobnega tkiva po trebušni votlini

Jevtić Đorđević razloži, da so krči v trebuhu, ki so ginekološkega izvora, v večini primerov povezani z menstrualnim ciklusom. Ob krčih se lahko pojavi tudi krvavitev ali izcedek iz nožnice. Da se soočamo z ginekološki težavami, nam potrdijo dobra anamneza, laboratorijske preiskave in pregled z ultrazvokom.

Bolečine v medenici ali pelvične bolečine so lahko akutne ali kronične. Čutimo jih kot krče ali vztrajno, izrazito topo bolečino, lahko pa gre le za blago zbadanje v spodnjem medeničnem delu. Vzrok za bolečino je tako lahko v prebavilih, sečilih ali reproduktivnih organih (maternica, jajčniki …).

Jevtnić Đorđević poudari, da je pogost razlog za nastanek krčev tudi v mišično-kostni bolečini. »Endometrioza, vnetja, ovulatorna bolečina, ciste in miomi so najpogostejši vzroki za težave, s katerimi se spopada večina žensk.«

Malce več pozornosti je treba nameniti pogosti bolezni  ̶  endometriozi, ki prizadene od 10 do 15 odstotkov žensk. Gre za kronično bolezen v ženskem plodnem obdobju, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva zunaj maternice ter povzroča neplodnost, boleče menstruacije, kronično bolečino v spodnjem delu trebuha, boleče odvajanje blata, pekoče ter pogosto uriniranje med menstruacijo. Tkivo endometrioze je podvrženo hormonskim spremembam. Te sprožijo lokalna vnetja, zarastline, ciste in lezije, kar posledično privede do močnih bolečin. Bolečine so lahko tudi tako hude, da zaradi njih dekleta izostajajo iz šole in ženske z delovnih mest. Ob predrtju cist gre za obliko endometrioze, pri čemer pride do obstrukcije črevesja ali sečevoda.

Skoraj polovica prizadetih ima kronične bolečine v medenici, medtem ko pri 70 odstotkih bolečina nastane med menstruacijo. Neplodnost se pojavi pri približno polovici prizadetih posameznic.

Endometrioza velikokrat ostane (dolgo) neprepoznana, vzrok za to je majhnost lezij, ki se jih pri UZ-pregledu lahko spregleda. Bolezen lahko zdravimo ali nadzorujemo, zato je nadvse pomembna njeno prepoznavanje.

Izločanje endorfinov zmanjša boleče menstruacije

Veliko žensk se ob krčih spopada tudi s slabostjo, bruhanjem, drisko, menstruacije so boleče.

Dr. Jevtić Đorđević pojasni, da je soočanje s težavami individualno pogojeno, in poudari, da si v nekaterih primerih lahko pomagamo tudi sami. Med bolečo menstruacijo si grejemo boleče mesto, zaužijemo analgetike, se razgibamo, sproščamo, poskrbimo za redno odvajanje vode in blata ter se izogibamo stresu. Bolečino zmanjšajo tudi endorfini, ki se sproščajo ob spolnem odnosu.

Ob hudih bolečinah, če se pojavijo nenadoma ali se ponavljajo in že močno načenjajo kakovost življenja, je nujen pregled pri ginekologu.

Bolečina v črevesju

Dobro poznana je tudi zbadajoča bolečina v predelu črevesja in žolča, v tem primeru govorimo o gastroenteroloških težavah. Dr. Bednarik pojasni, da izraz ‘krč’ uporabljamo, predvsem ko imamo v mislih nehoteno delovanje oziroma kontrakcijo skeletnih mišic. Laično se sicer uporablja tudi izraz krč v trebuhu, vendar pri tem mislimo na bolečino, ki je krčevita, kar je treba posebej poudariti. Bolečina v trebuhu je sicer lahko tudi topa, zbadajoča, locirana na določen predel. Pojavlja se kratkotrajno – akutno, kronično ali je stalna.

Glavni vzroki za pojav krčev

Vzroke za nastanek krčevitih bolečin v omenjenih predelih telesa je treba iskati v širšem kontekstu. Pojavijo se lahko pri vnetju žolčnika, pri kamnih v sečevodu ali zapori črevesja. Pogosto se pojavi tudi pri običajnih virusnih enteritisih – pri virusni driski in zaprtju (obstipaciji).

Če je bolečina pod desnim rebrnim lokom, gre pogosto za posledico vnetja žolčnika ob žolčnih kamnih. Če pa se pojavi v ledvenem delu in se širi navzdol, je lahko posledica ledvičnih kamnov. Ob zapori črevesja ali infekcijski driski se bolečina pojavi v predelu celotnega trebuha.

Pri ljudeh, ki trpijo zaradi sindroma iritabilnega kolona (sindrom razdražljivega črevesa, SRČ), so zbadajoče bolečine še toliko pogostejše, spremlja jih tudi občutek napetosti, napihnjenosti, prisotna pa sta lahko prav tako driska kot zaprtje. Posebno SRČ je zelo pogost vzrok za kronične, stalne krče v predelu trebuha.

Opisane težave, ki pestijo dobršen del slovenske populacije, so najpogostejši vzroki, sicer pa je razlogov za to neprijetno krčevito bolečino zelo veliko, za kar pa so nujne dodatne preiskave, da se lahko opredeli vzrok bolečine.

Kdaj si lahko pomagamo sami in kdaj je nujen obisk pri zdravniku?

Vsi si želimo, da do nastanka težav sploh ne bi prišlo. Kaj pa lahko naredimo sami, če so težave že prisotne? »Odvisno od vzroka. Če vemo, da imamo žolčne kamne, je potrebna dieta z manj maščob. Pri ledvičnih kamnih ali akutnem gastroenterokolitisu, a tudi zaprtju pa je ključnega pomena dobra hidracija. Če smo zaradi težav obiskali zdravnika, moramo ravnati v skladu z njegovimi navodili,« razloži dr. Bednarik.

Če se že soočamo z izrazito, nenadno, akutno bolečino, ki ne izzveni, ob tem pa tudi bruhamo, imamo povišano telesno temperaturo, je treba poiskati nujno urgentno pomoč.

Zdravnika moramo obiskati tudi, če težave trajajo več kot dva tedna ali se pojavijo nenadno. Na podlagi anamneze, pregleda in preiskav (laboratorij, UZ-trebuha, kolonoskopija …) bo strokovnjak poskušal opredeliti vzrok zanje in nato predlagal terapijo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj