Razdražljivo črevesje in koža: kaj imata skupnega

Sindrom razdražljivega črevesja ima okrog 15 % populacije, prevladujejo ženske. Vzroki za motnjo niso natančno znani in tudi učinkovitega zdravljenja ni. Terapija je simptomatska in zgolj blaži akutne težave.

Pri lajšanju težav so učinkoviti tudi probiotiki, predvsem pripravki, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije iz rodov Lactobacillus, Bifidobacteria, Enterococci, Streptococci in Bacilli. Foto: Bigstock

Znano je, da prehrana, revna s FODMAP (fermentabilni oligo – di- in monosaharidi in polioli), izboljša klinično sliko pri več kot 70 odstotkih ljudi, ki imajo sindrom razdražljivega črevesja. Prehrana je dokazano pomembna pri sindromu razdražljivega črevesja, vendar ni edina. Sindrom razdražljivega črevesa je kompleksna motnja, ki jo regulirajo mehanizmi, katerih pomen se šele prepoznava.

Podobni receptorji tudi na koži

Raziskovalci iz medicinskega raziskovalnega centra SAHMRI so odkrili, da se receptorji, ki povzročajo srbež kože, nahajajo tudi v človeškem črevesju. Aktivirajo nevrone, zaradi česar imajo bolniki s sindromom razdražljivega črevesja kronične bolečine v trebuhu oziroma čutijo srbenju podobno nelagodje. Domnevajo da imajo ljudje z razdražljivim črevesjem teh receptorjev več in lahko sočasno vzdražijo več nevronov – kar vodi v izrazitejše bolečine. Profesor Stuart Brierley iz NHMRC, član raziskovalne ekipe in so-avtor objave v JCI Insight je prepričan, da bodo prav ti receptorji omogočili nove, tarčne načine zdravljenja bolečin v črevesju. Z njimi bodo nadomestili trenutno prevladujoče analgetike (vključno z opioidi) – ki so sicer učinkoviti, vendar vzroka bolečin ne odpravljajo.

Zaprtje pri sindromu razdražljivega črevesja blaži hrana, bogata s topnimi beljakovinami. Vsebujejo jih oves, rž, ječmen. Pri lajšanju težav so učinkoviti tudi probiotiki, predvsem pripravki, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije iz rodov Lactobacillus, Bifidobacteria, Enterococci, Streptococci in Bacilli. Pri bolečinah se predpisujejo spazmolitiki, triciklični antidepresivi, nesteroidni antirevmatiki, opioidni analgetiki, antagonisti receptorjev 5-HT3.

Za sindrom razdražljivega črevesja so med drugim značilne bolečine, ki nimajo realne osnove v poškodbi ali okvari tkiva. Zdi se, da zaradi neznanega vzroka pride do pretirane občutljivosti nevronov. Odločili smo se, da bomo raziskali, kako živci v črevesju aktivirajo bolečino, pojasnjuje Brierley, tudi direktor raziskovalne skupine za visceralno bolečino pri SAHMRI. Pravi, da bolečina v trebuhu, ki jo občutijo bolniki s sindromom razdražljivega črevesja nastane, ko se receptorji za srbež povežejo z “wasabi receptorjem” (ionskim kanalčkom TRPA1), ki povzroča bolečino in nevrogeno vnetje.

V prebavilih podobno, kot v ustih po zaužitju čilija

“Pri sindromu razdražljivega črevesja se v prebavilih dogaja podobno, kot v ustih, ko jeste wasabi ali čili. Pekoča učinkovina (kapsaicin pri čiliju) se poveže z receptorjem TRPV1 in ga aktivira. Za normalno aktivacijo receptorja TRPV1 je potrebna visoka temperatura (več kot 45 stopinj Celizja) ali nizek pH, kapsaicin pa omogoči, da se to zgodi že pri sobni temperaturi. Posledice poznamo vsi – vročino, pekoč občutek, bolečino; znake torej, značilne za opeklino ali drugo poškodbo tkiva. Čeprav v tem primeru do njih v resnici ne pride,” dogajanje razloži Brierley. Raziskovalci zdaj ugotavljajo, kako blokirati “kožne” receptorje v črevesju – kar bi, so prepričani, učinkovito preprečilo simptome. Na poskusih “in vitro” – v laboratoriju, jim je to že uspelo .

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj