Pozitivni učinki mineralne vode na zdravje

Slovenija je znana po številnih naravnih znamenitosti in ena od teh je tudi naravna mineralna voda.

Že mnogo let je znan pozitivni učinek mineralnih vod iz Rogaške slatine na zdravje ljudi, kar je znano ne samo v Evropi ampak tudi širom po svetu. Foto: Bigstock

Po definiciji je mineralna voda tista voda, ki vsebuje najmanj 1000 mg raztopljene trdne snovi in/ali 250 mg naravno raztopljenega ogljikovega dioksida (CO2) v enem litru vode. Te vode imenujejo tudi kot kislice ali kisle vode, po vsej verjetnosti zaradi svojega značilnega kislega priokusa. Za te vode je značilno, da izvirajo v podzemnem vodnem viru, so čiste in imajo določene ugodne učinke na zdravje, saj vsebujejo različne elemente, ki lahko blagodejno delujejo na telo (Wikipedija, 2021).

Naravne mineralne vode se glede na količino in kombinacijo življenjsko pomembnih mineralov delijo na različne tipe naravnih mineralnih vod kot so kalcijeve, magnezijeve, natrijevo-hidrogenkarbonatne ter magnezijevo-natrijevo-hidrogenkarbonatno-sulfatne vode, v katerih se nahaja tudi raztopljen ogljikov dioksid. Prednost teh vod je, da so ti elementi raztopljeni v vodi in so organizmu lahko dostopni (Medical center Rogaška, 2021a). Na slovenskem trgu se nahaja kar pestra izbira mineralnih vod kot so Radenska, Dana, Costella in Donat.

Zgodovina mineralnih vod v Rogaški slatini

V prispevku bomo med drugimi podrobneje obravnavali mineralno vodo Donat Mg, ki je začela nastajati pred približno 8000 leti in se je po podzemlju pretakala ter plemenitila z minerali vse do leta 1967, ko so jo prvič izvrtali iz globine 265 m. V svojem imenu nosi voda tudi Mg in sicer zaradi velike vsebnosti magnezija (Mlacović, 1995). Ta element je za človeka esencialen element, kar pomeni da je za funkcioniranje našega telesa nujen. Sodeluje pri več kot tristo encimskih reakcijah, prav tako pa je pomemben pri vzdrževanju elektrolitskega ravnovesja (Prehrana.si). Poleg magnezija vsebuje Donat Mg ogromno ostalih za telo pomembnih snovi (Mlacović, 1995).

Preden so odkrili mineralno vodo Donat Mg je Rogaška slatina slovela po zdravljenju s kislimi vodami Donat, Styria in Tempel. Donat je predhodnik današnjega Donat Mg, ki je vseboval precej manjšo količino magnezija kot danes. Tega so odkrili med letoma 1907 in 1908. Voda Styria se je prikazala na površju že leta 1884. Od Templa se je takrat razlikovala po višji mineralizaciji in globljem zajetju (Mlacović, 1995).

Najstarejši vrelec med temi tremi je Tempel. Imenovan kot »svetokriška voda«, je bil že v 16. stoletju zelo priljubljen. Ko ga je dvorni zdravnik in profesor dunajske Zdravniške fakultete dr. Sorbait začel predpisovati svojim pacientom, je na svoji vrednosti in priljubljenosti še pridobil (Mlacović, 1995). Pomembno je poudariti, da je voda iz Rogaške slatine z magnezijem najbogatejša na svetu. En liter te mineralne vode vsebuje okrog 1000 miligramov magnezija ter drugih rudninskih snovi, zato mineralni vodi Donat Mg pripisujejo tudi zdravilno moč. V medicini se že več stoletij uporablja za lajšanje raznovrstnih zdravstvenih težav.

Mineralne vode in zdravje

Že mnogo let je znan pozitivni učinek mineralnih vod iz Rogaške slatine na zdravje ljudi, kar je znano ne samo v Evropi ampak tudi širom po svetu. Učinkovitost Donata in blagodejno delovanje na prebavo je bilo leta 2015 v Nemčiji znanstveno dokazano s klinično študijo[S1] . Ta je s številnimi prostovoljnimi udeleženci trajala šest tednov in je bila izvedena skladno z vsemi pravili stroke, za klinična preizkušanja zdravil (Medical center Rogaška, 2021c). Dokazano je da zdravi ali preprečuje težave v gastrointestinalnem traktu, težave in bolezni jeter in slinavke, nekatere metabolne motnje in krvožilne ter kožne bolezni (Čoh, 2011). Kot zelo učinkovita se je ta mineralna voda izkazala pri odpravljanju težav z zgago. S pravilnim pitjem priporočenih količin, lahko lajšamo ali preprečimo nastanek nekaterih bolezni. Dodati pa je potrebno, da se pitje Donata Mg odsvetuje ljudem z odpovedjo ledvic, bolnikom z alkalozo in pri vseh vodeničnih stanjih, saj lahko pitje večjih količin te vode povzroči diarejo (Medical center Rogaška, 2021d).

Kaj je tisto, kar tako blagodejno vpliva na naše zdravje lahko ugotovimo s pregledom rezultatov analiz vode, zato smo pregledali javno objavljene rezultate kemijski analizi za vodo Tempel iz leta 1994 (Mlacović, 1995) in vodo Donat Mg iz leta 2007 (Čoh, 2011). Poleg tega smo leta 2020 odvzeli vzorec mineralne vode iz zasebnega vodnjaka in ga dali analizirat na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Vsi rezultati so vidni v prilogi tega prispevka na povezavi na dnu članka.

Na podlagi teh rezultatov smo s pomočjo strokovne literature preverili, kako posamezni elementi vplivajo na naše zdravje. Izpostavili bomo nekaj najpomembnejših.

Mangan je element, ki se nahaja na različnih organih in tkivih v našem organizmu ter sodeluje pri tvorjenju hormonov, izgradnji vezivnih tkiv, kosti, členkov in holesterola. Prav tako sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in maščob ter pomaga pri absorpciji kalcija kar pa je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih kosti (Test mineralov, 2018). Na podlagi kemijskih analiz je razvidno, da se ta element nahaja v vseh treh mineralnih vodah, vendar v vodah Tempel in Donat Mg nekoliko manj kot v mineralni vodi iz zasebnega vodnjaka.

Po količini izstopa element natrij, katerega je še posebej veliko v vodi Donat Mg. Ta element je zelo pomemben za delovanje našega telesa, saj je glavni kation v krvi in zunajcelični tekočini ter določa volumen in osmotski tlak. Prav tako sodeluje pri transportu različnih snovi po črevesju, ledvicah in drugih tkivih (Korošec, 2021). Natrij večinoma pridobimo z vnosom soli v telo, zato po navadi ne prihaja do pomanjkanja le tega. Je pa potrebno opozoriti, da prevelike količine lahko negativno vplivajo na srce in ožilje. Zaradi tega s pitjem mineralnih vod z veliko vsebnostjo natrija ne smemo pretiravati, vendar se držati priporočenih količin.

V kislih mineralnih vodah  je prisotno tudi železo. Prisotnost tega blagodejno vpliva na telo, saj je pomemben pri prenosu kisika po krvi, saj veže kisik na hemoglobin v eritrocitih. Železo se nam iz telesa vsakodnevno izloča z žolčem, urinom in skozi kožo. Ženske ga izgubljajo tudi z mesečnim perilom (Vertnik, Korošec, 2021). Pitje mineralnih vod nam lahko torej delno pripomore k vračanju železa v telo, vendar se je potrebno držati priporočenih dnevnih količin.

Klorid je anion, ki se nahaja v vseh treh mineralnih vodah. Pomemben je pri vzdrževanju tekočinskega in elektrolitskega ravnotežja ter delovanju celic. Prav tako je sestavina želodčne kisline in tako sodeluje pri prebavi (Prehrana.si).

Kalcij ima zelo pomembno funkcijo v našem telesu. Poleg vloge posrednika signalov in dražljajev med različnimi celicami, sodeluje pri strjevanju krvi in je glavni mineral v kosteh in zobeh (Korošec, 2021). Na podlagi rezultatov lahko vidimo, da je največja količina kalcija v vodi Donat Mg, za njo v vzorcu mineralne vode Tempel in najmanj v vodi iz zasebnega vodnjaka.

Pri vodi Donat Mg posebej izstopa tudi hidrogenkarbonat, katerega je kar 7800 mg/L. Ta večatomski anion ima pomembno fiziološko vlogo v našem telesu, saj je bistven pri vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnovesja. Brez tega bi lahko v našem telesu prišlo do acidoze ali alkaloze, kar lahko negativno vpliva na naše zdravje (Wikipedija, 2018).

Nazadnje moramo poudariti pomembno vlogo magnezija, ki je ključen element mineralne vode Donat Mg. Magnezij ima pomembno vlogo pri delovanju mišičja, živčevja in imunskega sistema. Ima tudi vpliv na nivo krvnega sladkorja in krvnega tlaka. Poleg tega sodeluje pri proizvodnji energije v človeškem telesu in sodeluje tudi pri nastajanju hormona sreče. Blagodejno deluje na pomnjenje in spomin ter pripomore tudi k zdravljenju migren.

Rezultati kemijske analize vode Donat Mg iz leta 2007 (VIR: Čoh, 2011):

amonij0,97 mg/L
litij3,10 mg/L
natrij1600 mg/L
kalij15,0 mg/L
magnezij1010 mg/L
kalcij370 mg/L
stroncij6,70 mg/L
železo<0,10 mg/L
mangan0,16 mg/L
klor73 mg/L
brom0,30 mg/L
jod0,09 mg/L
nitrati<2 mg/L
žveplo2030 mg/L
hidrogen sulfat0,55 mg/L
hidrogen karbonat7800 mg/L

Iz kemijskih analiz vod je razvidno, da mineralna voda iz zasebnega vodnjaka vsebuje tudi majhne količine aluminija. Ker je količina tega v mejnih vrednostih našemu organizmu ne predstavljajo grožnje, a kljub temu lahko večje zaužite količine takšne vode privedejo do različnih zdravstvenih težav kot so poškodbe živčnega sistema, psihološka obolenja, problemi s kožo in tako dalje (Test mineralov, 2018). Prav tako glede na rezultate samo voda iz lastne posesti vsebuje baker, ki je eden od pomembnejših elementov, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Ta element je pomemben za delovanje možganov, sintezo kolagena ter presnovo hranil, predvsem železa. Baker se nahaja tudi v živilih kot so telečja jetra, ostrige, sardele, piščanec, orehi in indijski oreščki (Korošec, 2021). Torej kot kaže je prisotnost tega elementa v vodi zelo zaželena.

Če povzamemo, vsebujejo vse tri mineralne vode različne, a za telo zelo pomembne elemente. Pomembno je poudariti, da pitje mineralne vode ne bo odpravilo vseh težav v našem organizmu, vendar ob pravilnem in priporočenem uživanju mineralnih vod, lahko lajšamo določene težave. Glede na rezultate analiz in pregleda strokovne literature lahko zaključimo, da pitje teh vod blagodejno vpliva na naše zdravje in pozitivno delujejo tudi na naš imunski sistem, torej ga lahko potencialno s pitjem mineralnih vod krepimo in se do neke mere zaščitimo pred različnimi negativnimi vplivi iz okolja. 

Pitje vode je naša osnovna življenjska potreba, torej brez nje ne moremo živeti. S pitjem vod v telo torej vnašamo za nas pomembne in koristne minerale. Kako zelo pomembni so ti elementi pa smo ugotovili tudi skozi raziskovalno nalogo. V zaključku lahko zato potrdimo, da so tudi gazirane mineralne vode ali tako imenovane »kislice« za nas zelo koristne in nam lahko potencialno tudi blažijo nekatere bolezni ali pa celo preprečijo njihov razvoj. Še posebej nam lahko, ob zdravem načinu življenja, pomagajo pri boju s sodobnimi kroničnimi obolenji, katere so v današnjem času eden vodilnih vzrokov za smrt. Zato pijmo naravno vodo in ostanimo zdravi.

Viri:

Wikipedija (2021): Termalni in mineralni vrelci v Sloveniji. Dostopno na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Termalni_in_mineralni_vrelci_v_Sloveniji

Medical center Rogaška (2021a): Sestavine. Dostopno na: https://www.rogaska-medical.com/si/donat-mg/sestavine

Mlacović D (1995). Prava Rogaška: Rogaške mineralne vode skozi čas. Rogaška Slatina: Rogaški vrelci d.o.o.

Prehrana.si (b. d.): Magnezij. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij

Medical center Rogaška (2021b): Donat MG. Dostopno na: https://www.rogaska-medical.com/si/donat-mg

Medical center Rogaška (2021c): Znanstveno dokazana učinkovitost Donata. Dostopno na: https://www.donat.mg/sl/prebava/

Čoh A, Čoh V (2011). Donat Mg Natural Mineral Water. Ljubljana: Droga Kolinska, Živilska industrija, d.d.

Medical center Rogaška (2021): Učinki. Dostopno na: https://www.rogaska-medical.com/si/donat-mg/ucinki

Test Mineralov (2018): Mangan. Dostopno na: https://www.testmineralov.si/minerali/mangan/

Korošec Ž (2021). Natrij. Zdrava prehrana. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/202-natrij.html

Vertnik L, Korošec Ž (2021). Železo. Zdrava prehrana. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/121-zelezo-v-prehrani.html

Prehrana.si (b. d.): Klorid. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/klorid

Korošec Ž (2021). Kalcij. Zdrava prehrana. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/196-kalcij.html

Wikipedija (2018): Bikarbonat. Dostopno na: https://sl.wikipedia.org/wiki/Bikarbonat

Vivalis (2021): Zakaj telo potrebuje magnezij? Dostopno na: https://www.vivalis.si/nasvet/zakaj-telo-potrebuje-magnezij/

Test mineralov (2018): Aluminij. Dostopno na: https://www.testmineralov.si/tezke-kovine/aluminij/

Korošec Ž (b. d.). Baker. Zdrava prehrana. Inštitut za nutricionistiko. Dostopno na: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/minerali/192-baker.html


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj