Avokado vpliva na kopičenje odvečnih maščob

Avokado na dan odžene nezdravo debelost stran, bi se lahko glasil posodobljeni rek o jabolku na dan in zdravniku. Avokado namreč pomaga prerazporediti trebušno maščevje pri ženskah, kaže študija, 7. septembra 2021 objavljena v strokovni reviji Journal of Nutrition. Izvedli so jo na University of Illinois at Urbana-Champaign.

Uživanje avokada je še posebej pomembno za ženske s prekomerno telesno težo in debelostjo. Foto: Bigstock

105 odraslih v starosti od 25 do 45 let, s prekomerno telesno težo in debelostjo je sodelovalo v randomizirani kontrolirani raziskavi, v kateri so se 12 tednov držali predpisanega jedilnika. Med njimi je bilo 61 odstotkov žensk. Naključno so jih razdelili v dve skupini. Ena je vsak dan jedla avokado, druga pa ne. Pri ženskah iz »avokado skupine« se je delež globokega trebušnega maščevja (ki je za zdravje najbolj nevarno) pomembno zmanjšal. Dr. Naiman Khan, ki je študijo vodil, je povedal: “Cilj raziskave ni bil izguba teže, pač pa nas je zanimalo, ali uživanje avokada vpliva na način in mesto shranjevanja maščobe. Lokacija – torej, kje se maščevje nalaga, ima pomembno vlogo pri zdravju.

Trebušna debelost in tveganje za kronične bolezni

“Na trebuhu se nalagata dve vrsti maščevja: eno se nabira tik pod kožo (podkožno maščevje), drugo pa globlje v trebuhu. Slednje poznamo kot visceralno maščevje in se nalaga okrog notranjih organov. Osebe z večjim deležem visceralnega maščevja so bolj nagnjene k razvoju sladkorne bolezni tip 2. Zanimalo nas je, ali lahko redno uživanje avokada spremeni razmerje med podkožno in visceralno maščobo spreminja s porabo avokada, “nadalje pojasnjuje.

Prerazporeditev nalaganja: namesto okrog notranjih organov pod kožo

Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini. Ena skupina je uživala obroke s svežim avokadom, druga skupina pa obroke z enakimi sestavinami in energijsko vrednostjo, vendar brez avokada. Na začetku in koncu raziskave so udeležencem izmerili trebušno maščevje in njegovo sestavo ter tudi toleranco za glukozo. Slednja velja za merilo presnove in je označevalec za sladkorno bolezen. Pri ženskah, ki so dnevno uživale avokado, se je razmerje med visceralnim in podkožnim maščevjem spremenilo v prid slednjega. Torej se je pri njih maščoba namesto okoli notranjih organov začela nalagati pod kožo. Pri moških se to ni zgodilo. Avokado tudi – tako pri moških, kot pri ženskah, ni izboljšal tolerance za glukozo.

Odziv na prehranske intervencije

“Čeprav vsakodnevno uživanje avokada ni spremenilo tolerance za glukozo, je pomembno vplivalo na to, kako telo shranjuje maščobe. Koristi so bile še posebej izrazite pri ženskah. Potrjuje, da prehranski posegi modulirajo porazdelitev maščob, pa tudi, da se odzivi na prehransko intervencijo spreminjajo tako glede na spol kot tudi na mnoge druge dejavnike,” poudarja Kahn. Prav slednje bi radi preučili v bodoče. »Naša raziskava ne le, da osvetljuje prednosti vsakodnevnega uživanja avokada pri preprečevanju nalaganja maščob okoli notranjih organov. Daje tudi podlago za nadaljnje delo s ciljem razumeti celotni vpliv avokada na telesno maščobo in zdravje,” je dejal soavtor študije prof. dr. Richard Mackenzie iz londonske Univerzi Roehampton.

Zaključek

Čeprav je bila raziskava opravljena na majhnem vzorcu, je dokazala pomen individualiziranih prehranskih intervencij in potrdila, da s tem, kar jemo, lahko pomembno vplivamo na svoje zdravje – tako dolgoročno, kot kratkoročno. Hkrati je pokazala izjemno senzibilnost človeškega telesa za vse, kar vnašamo vanj. Bodisi s hrano, bodisi kako drugače – telo se vsakič odzove drugače.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj