Novi test za raka prostate na bazi sladkorjev natančen in hiter

Prihaja novi test za odkrivanje raka prostate, ki temelji na kompleksih sladkorjih. Raziskovalci napovedujejo, da bodo po novem to zelo pogosto obliko raka odkrili prej in z večjo natančnostjo.

V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Foto: Bigstock

Test deluje tako, da v krvi identificira glikane. Gre za saharide, ki se vežejo (med drugim) na beljakovinske molekule, imenovane PSA. V telesu povzročijo izrazite, a izjemno subtilne spremembe. Prejšnje raziskave so tudi potrdile, da so posamezni glikani povezani z različnimi vrstami raka. Vendar do sedaj še ni bilo na voljo tehnologije, ki bi jih odkrivala na natančen, pravočasen in dovolj specifičen način.

Izjemno natančno določanje glikanov

Ekipi Fakultete za kemijsko inženirstvo na Univerzi Birmingham je to uspelo. Razvili so tehniko, s katero lahko zelo natančno prepoznajo glikane, povezane z rakom. Osnovno princip je, da se uporabi sintetični ogljikohidratni material, ki povzroči razrast pesni, značilne za točno specifični glikan. Profesorica Paula Mendes iz Univerze Birmingham, vodilna avtorica objave, pojasnjuje: “Tehnika, ki smo jo razvili, omogoča izjemno natančno določanje glikanov. Na molekulo PSA se denimo lahko pripne 56 različnih saharidov, od katerih so le štirje povezani z rakom. In z novim testom jih lahko z gotovostjo prepoznamo. ” Število glikanov, opredeljenih na ta način, ne pokaže le, ali je rak prisoten, ampak tudi, kako agresiven in v kateri fazi je. Pričakujemo, da bomo novi test na kliničnih vzorcih lahko začeli uporabljati čez nekaj mesecev.”

Pri petdesetih s težavami četrtina moških

Rak prostate je najbolj pogosto maligno obolenje pri moških v razvitem svetu. Težave s prostato nastajajo počasi in se jih moški običajno dolgo ne zavedajo. Ker se večinoma primerjajo z vrstniki, ki imajo podobne težave, dobijo občutek, da je to normalno za njihovo starost. V starosti petdeset let ima težave s prostato četrtina moških, v starosti osemdeset let pa že več kot 80 odstotkov. Nujno je potreben novi presejalni test za raka prostate, saj trenutni testi lahko pokažejo le povečano raven PSA, pravijo raziskovalci, in izpostavljajo, da “dajejo lažno pozitivne rezultate v približno 50 odstotkih primerov.”

Izvirno znanstveno objavo o novem testu najdete TUKAJ.

25 odstotkov bolnikov z rakom prostate nima povišanega PSA

Raven PSA se namreč lahko poveča iz različnih razlogov – ki niso nujno povezani z rakom. Poleg tega tudi približno 25 odstotkov moških z rakom prostate nima povišanega PSA v krvi. “Zgodnja in natančna diagnoza raka prostate je ključnega pomena za to, da pomagamo (ozdravimo) čim več bolnikov, hkrati pa zmanjšamo nepotrebne invazivne preiskave. Čeprav je PSA test izjemno koristen, je pogosto povišan pri moških, ki nimajo raka prostate. Ničesar tudi ne pove o tem, kako agresiven je. Novi test poleg natančnega diagnosticiranja omogoča tudi presojo, kdo potrebuje nujno zdravljenje, pri kom pa je rak manj agresiven in ga je dovolj varno opazovati,” pravi dr. David Montgomery, direktor Prostate Cancer UK.

Rak prostate in Slovenci

V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Povprečna starost, pri kateri ga ugotovijo, je 69 let. Ni nujno, da rak prostate povzroča težave z zdravjem in ogroža življenje. Neagresivne oblike raka prostate namreč napredujejo izredno počasi, moški pa večinoma umrejo zaradi drugih vzrokov. Posebej pogosti so pri starejših moških. Dovolj je, da se raka opazuje in po potrebi ukrepa. Pri mlajših moških je rak prostate običajno izjemno agresiven, biološko močan, zelo hitro metastazira in napreduje. Po svojih lastnostih je popolnoma drugačen od raka, ki se pojavi 20 ali 30 let kasneje. Pogosto vprašanje, ki si ga zastavljajo moški, je, ali lahko zaradi povečane prostate zbolijo za rakom. Odgovor je: najverjetneje ne. Na splošno velja, da benigna hiperplazija ni dejavnik tveganja za nastanek raka prostate. Največji dejavnik tveganja poleg dednosti je staranje. Na raka prostate vpliva tudi debelost: moški z večjim obsegom pasu (trebušna debelost) zbolevajo pogosteje. Negativno vpliva tudi stresen način življenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj