Vpliv kardio vadbe na aktivnost možganov

Veliko je bilo že napisanega na temo povezave med telesno kondicijo in možgani. Kardio vadba vadba izboljša možgansko aktivnost. Raziskavo so opravili na skupini starejših in mlajših odraslih, merili pa so možgansko aktivnost med učenjem.

Bolj, kot so bili ljudje telesno pripravljeni, bolj aktivni so bili njihovi možgani med učenjem. Foto: Bigstock

Odrasli, ki imajo »fit« telo, imajo tudi »fit« možgane. Ljudje, ki na kardiorespiratornih testih (CFR) dosegajo boljše rezultate, se učijo hitreje, naučeno pa tudi bolj uspešno »vpišejo« v spomin. Povezava je še posebej izrazita pri tistih, ki so v dobri telesni kondiciji tudi na starost. Zdi se, da slednja pri njih nekako kompenzira starostno izgubo kognitivnih funkcij. S staranjem sposobnost učenja peša, kardio vadba proces ustavi. Izguba spomina oziroma pozabljanje je eden od značilni simptomov upada kognitivnih funkcij. Če vzdržujemo dobro telesno kondicijo, proces lahko ustavimo in celo obrnemo.

Telesna pripravljenost ter učenje in pomnjenje

Raziskovalci iz Boston University Medical Centra so opravili eno od prvih raziskav, ki je neposredno dokazala povezavo med kardiorespiratorno sposobnostjo (CFR) in kognitivnimi sposobnostmi. Primerjali so aktivnost možganov med učenjem in ugotovili, da proces pri tistih, ki so v dobri kardio kondiciji, poteka hitreje. Bolj, kot so bili ljudje telesno pripravljeni, bolj aktivni so bili njihovi možgani med učenjem. Naučeno so si tudi zapomnili za dlje časa.

Kondicija kompenzira pešanje možganov zaradi starosti

V raziskavo so zajeli skupino zdravih mladih (starih od 18 do 31 let) in skupino zdravih starejših odraslih (starih od 55 do 74 let). Med hojo in tekom po tekalni stezi so ocenili njihovo kardiorespiratorno sposobnost (z merjenjem razmerja med vdihanim kisikom in izdihanim ogljikovim dioksidom). Sledila je miselna naloga. Udeležencem so kazali fotografije z imeni neznanih ljudi in jih prosili, naj si jih zapomnijo. Pri tem so jim merili možgansko aktivnost. Izkazalo se je, da so imeli starejši s tem več težav, vendar ne vsi.

Pri tistih, pri katerih je CFR test pokazal dobro telesno pripravljenost, so odlično delovali tudi možgani. Predvsem se je povečala aktivnost tistih delov možganov, za katere je značilno upadanje s starostjo. Izkazalo se je tudi, da so bili možgani »fit« starostnikov celo bolj aktivni kot možgani telesno slabo pripravljenih mlajših odraslih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj