Temeljitejše odstranjevanje možganskega tumorja

Avtor: R. M. Z.

Na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji operirali najmalignejši tumor možganov glioblastom z uporabo fluorescentnega označevalca 5-ALA in robotsko navigacijo, kar pomeni uvedbo sodobne metode kirurškega zdravljenja v domače okolje. Prvo operacijo sta opravila nevrokirurga specialista as. dr. Tilen Žele, dr. med., in Alenka Vittori, dr. med. 

5-aminolevulinska kislina (5-ALA) se zaužije kot prašek, raztopljen vodi, tri ure pred operacijo. 5-ALA se pospešeno kopiči v tumornih celicah možganov in se v njih presnovi v fotoodsevni presnovek, ki se pod osvetlitvijo z modro svetlobo začne svetlikati z značilno svetlo vijolično barvo (tumor) na temno modrem ozadju, ki predstavlja normalne možgane.

 

5-ALA nevrokirurgu pomaga, da pod mikroskopom in svetlobnim filtrom vidi tanke zaplate spremenjenih celic na obrobju tumorja, ki so na normalni svetlobi skoraj neločljive od normalnih možganov, pod modro svetlobo pa se pokažejo v svetlo vijolični barvi in jih lahko tako vidno označene temeljiteje in varneje odstrani. To je še posebej pomembno ob koncu operacije, v globini na meji med tumorjem in zdravimi možgani, in v bližini predelov pomembnih funkcij možganov. Robotska navigacija omogoča nevrokirurgu skozi okular mikroskopa med operiranjem videti obris tumorja, ki ga izračuna računalnik iz MRI-slik bolnika (računalniški 3D-model glave in možganov bolnika). 

»Izvajanje robotske navigacije in 5-ALA fluorescence omogoča poseben mikroskop Zeiss Pentero 900, ki smo ga na KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana kupili julija letos. Mikroskop v smeri tumorja robotsko obrača nevronavigacija Medtronic Stealth Station v.7 ter nevrokirurgu sproti predvaja obris tumorja na poljubni globini in usmerjenosti mikroskopa,« je povedal prof. dr. Roman Bošnjak, dr. med., svetnik, predstojnik KO za nevrokirurgijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Pojasnil je še: »Oba pripomočka skupaj bosta omogočila temeljitejšo in še varnejšo odstranitev glioblastomov, podaljšala čas brez ponovitve bolezni in zvišala kakovost življenja. Takšnih bolnikov imamo v UKC Ljubljana letno od 50 do 60.«

Foto: UKC Ljubljana

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj