Enotno zdravilo zoper debelost, depresijo in bolečino

Depresijo, debelost in kronično bolečino bi lahko v bližnji bodočnosti zdravili z zaviralci beljakovine FKBP51, ki je ključna pri vseh treh boleznih.

Beljakovina FKBP51 igra pomembno vlogo pri depresiji, debelosti, diabetesu in kroničnih bolečinah. Razvili so prvi zelo močan, zelo selektiven zaviralec FKBP51, imenovan SAFit2. Inhibicija FKBP51 bi tako lahko bila nova terapevtska možnost za zdravljenje vseh teh stanj. Foto: Bigstock

Veliko depresivno motnjo, debelost in kronično bolečino povezuje ista beljakovina, imenovano “FK506-vezavni protein 51” ali FKBP51. Doslej so bila prizadevanja za njeno zaviranje neuspešna – nobena učinkovina namreč ni bila dovolj specifična in je vplivale tudi na izražanje drugih podobnih beljakovin.

Raziskovalna ekipa iz Tehniške Univerze Darmstadt pa je razvila zelo selektivno spojino, ki uspešno blokira izražanje FKBP51. Testirali so jo na miših in izkazalo seje, da učinkovito lajša bolečino ter pozitivno vpliva na debelost in razpoloženje. Nova spojina bi se lahko uporabljala tudi pri zdravljenju alkoholizma in možganskega raka.

Regulativna vloga FKBP51 v celicah

“Beljakovina FKBP51 igra pomembno vlogo pri depresiji, debelosti, diabetesu in kroničnih bolečinah,” pravi dr. Felix Hausch, glavni raziskovalec projekta. “Razvili smo prvi zelo močan, zelo selektiven zaviralec FKBP51, imenovan SAFit2. Inhibicija FKBP51 bi tako lahko bila nova terapevtska možnost za zdravljenje vseh teh stanj.” Z raziskavami beljakovine FKBP51 je začel, ko so bile objavljene študije, ki izražanje določenih beljakovin povezujejo z depresijo. “Zanimala nas je posebna regulativna vloga, ki jo ima FKBP51 v celicah. Za izhodišče nam je služil zelo znan naravni izdelek,” pojasnjuje Hausch.

Izražanje v različnih tkivih, od možganov do maščevja

Beljakovina FKBP51 se izraža na več mestih v telesu, na primer v možganih, skeletnem mišičnem tkivu in maščevju. Ima tudi več učinkov. Na primer lahko omeji privzem glukoze in preprečuje tvorbo rjavega maščevja – tako da telo shranjuje maščobo, namesto da bi jo porabljajo za termoregulacijo in ostale procese. Vpliva tudi na stresne odzive. Hausch in ekipa so ugotovili, da je blokiranje te beljakovine lahko ključ pri razvoju zdravil za zdravljenje različnih stanj.

Podobna struktura, nasprotno delovanje v celicah

Toda FKBP51 je zelo podoben svojemu “najbližjemu proteinskemu bratrancu” – beljakovini FKBP52. “Beljakovini sta si po strukturi zelo podobni, vendar v celicah počneta nasprotne stvari,” pravi Hausch. Selektivnost med tema dvema beljakovinama naj bi bila ključnega pomena za uspešno zdravilo, vendar so se do sedaj vsi poskusi izjalovili. Vse učinkovine, na katerih so delali, so vplivali na obe beljakovini. Šele spoznanje, da beljakovina FKBP51 lahko spremeni svojo obliko tako, kot je beljakovina FKBP52 ne more, kar je omogočilo razvoj zelo selektivnih zaviralcev.

Jedrska magnetna resonanca odkrila skrito mesto vezave

S tehniko jedrske magnetne resonance so odkrili prej skrito mesto vezave pri FKBP5. Pristop bi lahko pomagal v prihodnosti prepoznati podobna “kriptična” mesta vezave, ki bi jih lahko uporabili pri razvoju zahtevnih tarčnih zdravil tudi pri drugih boleznih, je prepričan Hausch. Zdravilna učinkovina, ki so jo razvili, se je na živalskih modelih izkazala za zelo učinkovito. “SAFit2 znižal raven stresnega hormona, spodbujal aktivnejše obvladovanje stresa, bil sinergičen z antidepresivi, ščitil je pred povečanjem telesne mase, pomagal normalizirati raven glukoze in zmanjšal bolečino,” pojasnjuje Hausch.

Kdaj bo zdravilo na voljo ljudem?

Po mnenju Hauscha bo preteklo še precej časa, preden bodo zaviralci FKBP1 razviti do te mere, da bi jih lahko uporabili kot molekulo v zdravilu in jih testirali na ljudeh. Ekipa raziskuje zaviralce FKBP51 tudi v drugih aplikacijah, na primer pri lakoholizmu. Preliminarne študije potrjujejo njihovo učinkovitost. Hausch izpostavlja tudi, da nekatere vrste glioblastoma preveč izražajo FKBP51. Upa, da to nakazuje, da bi se zaviralci FKBP51 lahko uporabljali pri zdravljenju raka v primerih, ko standardne metode zdravljenja niso učinkoviti. “Mogoče bi jih lahko razvili celo v nove oblike kemoterapije,” pravi Hausch.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj