Je nočno znojenje v pomenopavzi povezano z diabetesom?

Avtor: R. M. Z.

Ženske z vazomotornimi simptomi (predvsem velja za nočno znojenje) v pomenopavzi imajo večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, je pokazala študija. Sladkorna bolezen je povezana z visoko stopnjo umrljivosti, spremembe v življenjskem slogu ali zdravljenju pa lahko odložijo ali preprečijo zaplete, ki spremljajo bolezen. Pri tem je ključnega pomena pravočasna postavitev diagnoze in intervencija med osebami, ki so izpostavljene visoki stopnji tveganja. 

Vazomotorni simptomi (vključujejo vročinske oblive in nočno potenje) so lahko povezani z odpornostjo na inzulin in višjim tveganjem za sladkorno bolezen, vendar pa so dokazi o tem do tega trenutka še omejeni. Z uporabo podatkov, pridobljenih v projektu Women’s Health Initiative (WHI), so zato raziskovalci skušali ovrednotiti resnost morebitne povezave in v naslednjem koraku izpostaviti prehod v menopavzo kot primerno obdobje za ženske za vpeljavo sprememb v vsakdanje življenje, s katerimi bi zmanjšale tveganje za sladkorno bolezen in srčno- žilne bolezni. 

Pri ženskah z vazomotornimi simptomi (velja predvsem za nočno potenje) je večje tveganje za pojav sladkorne bolezni, izhaja iz izsledkov študije. Izkazalo se je še, da se je tveganje povečevalo sorazmerno z resnostjo in trajanjem simptomov, so ugotovili raziskovalci. “Najbolj verodostojna in dosledna razlaga bi bila lahko povezava z motnjami spanja,” je ob tem zapisala dr. Kristen E. Gray z ameriške University of Washington School of Public Health v Seattlu. 

“VMS na splošno povezujemo z objektivno in subjektivno motnjo spanja, posameznikih z motnjami tako v trajanju kot tudi kvaliteti spanja pa imajo večje tveganje za sladkorno bolezen.” Dodajajo, da je lahko spanec tisti, ki – na še ne povsem pojasnjen način – povezuje pojav vazomotornih simptomov s sladkorno boleznijo. 

Predvsem nočno potenje je močneje povezano z motnjami spanja, saj se pojavlja ponoči in lahko pojasni bolj poudarjeno povezavo s sladkorno boleznijo, ugotavljajo avtorji. “Naši rezultati še nakazujejo, da je mogoče nočnemu potenju ali njegovim posledicam pripisati povezavo med VMS in sladkorno boleznijo.”

Raziskovalci so prospektivno sledili in analizirali podatke 150.007 pomenopavznih žensk, ki so sodelovale v študiji WHI, in za obdobje med leti 1993 in 2014 preučevali možne povezave med incidenco diabetesa in VMS. Poleg pozornosti, ki so jo namenili resnosti vročinskih oblivov in nočnega potenja, so raziskovalci preučevali tudi časovni okvir in trajanje simptomov. 

V 13 let dolgi študiji so pri pri 33 odstotkih udeleženk zabeležili pojav VMS, pri 18.316 ženskah pa sladkorno bolezen. 

Med celotnim prebivalstvom je incidenca sladkorne bolezni znašala 9,3 na 1000 oseb.

Analiza po podskupinah je glede incidence znašala 8,4 na 1000 oseb letno pri ženskah brez VMS do 11,3 na 1000 oseb med tistimi, ki so imele simptome že na začetku.

Pri ženskah, ki so v pomenopavzi poročale o simptomih VMS, so zabeležili 18% večje tveganje za sladkorno bolezen  v primerjavi s tistimi, ki o njih niso poročale. Ženske, ki so o vazomotornih simptomih poročale v pozni menopavzi, so imele povečano tveganje za 12%, medtem ko raziskovalci niso ugotovili statistično značilnega povečanega tveganja pri ženskah, pri katerih so se pojavili simptomi zgodaj, v predmenopavzi ali perimenopavzi. Se je pa najvišje tveganje izkazalo pri ženskah, ki so imele oboje – zgodnje in pozne – simptome, saj je bilo pri njih tveganje višje za kar 16 odstotkov. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj