Pademija covid-19 spremenila kakovost zraka, ozona več

Ravni dveh glavnih onesnaževalcev zraka sta se drastično znižali, odkar so se začele zaustavitve dejavnosti kot reakcija na pandemijo covid-19. Hkrati se je povečala raven pomembnega sekundarnega onesnaževalca - prizemnega ozona.

Čeprav bo izboljšanje kakovosti zraka bo verjetno začasno, raziskava nakazuje, kakšna bi lahko bila kakovost zraka v prihodnosti, ko bodo ureditve emisij postale strožje. Foto: Bigstock

Dve novi študiji, objavljeni v reviji AGU Geophysical Research Letters ugotavljata, da se je onesnaženje z dušikovim dioksidom nad severno Kitajsko, Zahodno Evropo in ZDA v začetku leta 2020 zmanjšalo za kar 60 odstotkov v primerjavi z istim časom lani. Dušikov dioksid je visoko reaktivni plin, ki ima številne negativne učinke na pljuča. V ozračje vstopa z emisijami iz vozil, elektrarn in industrijskih dejavnosti.

Največji upad emisij toplogrednih plinov, odkar potekajo meritve

“Gre za največji upad emisij toplogrednih plinov, odkar se je v 90. letih prejšnjega stoletja začelo spremljanje kakovosti zraka s satelitov,” pojasnjuje Jenny Stavrakou iz Royal Belgian Institute for Space Aeronomy, so-avtorica ene od raziskav. Edini primerljivi dogodek v zadnjih dveh desetletjih je bilo zmanjšanje emisij na Kitajskem zaradi strogih predpisov v času olimpijskih iger v Pekingu leta 2008. Čeprav bo izboljšanje kakovosti zraka bo verjetno začasno, raziskava nakazuje, kakšna bi lahko bila kakovost zraka v prihodnosti, ko bodo ureditve emisij postale strožje. “Stanje, v katerem smo se znašli, bi lahko uporabili za izboljšanje predpisov o emisijah,” izpostavlja Stavrakou.

Izvirno znanstveno objavo (v angleščini) najdete TUKAJ.

Povečanje ravni površinskega ozona

Upad dušikovega dioksida v ozračju pa je povzročil povečanje površinskega ozona na Kitajskem, kaže ena od novih študij. Ozon je sekundarno onesnaževalo, ki nastane, ko sončna svetloba in visoke temperature katalizirajo kemične reakcije v spodnji atmosferi. Površinski ozon je škodljiv za ljudi, saj povzroča pljučne in srčne bolezni.

V visoko onesnaženih območjih, zlasti pozimi, lahko površinski ozon uničijo dušikovi oksidi. Zato se lahko nivo ozona poveča, ko se onesnaženje z dušikovim dioksidom zmanjša. Čeprav se je kakovost zraka v mnogih regijah močno izboljšala, lahko površinski ozon še vedno predstavlja težavo, pravi Guy Brasseur iz Inštituta za meteorologijo Max Planck v Hamburgu (Nemčija) in glavni avtor druge študije. “To pomeni, da zgolj z zmanjšanjem dušikovega dioksida ali delcev PM 10 ne bomo rešili problema z ozonom,” izpostavlja.

Satelitske meritve kakovosti zraka za oceno sprememb onesnaževanja

Stavrakou in njeni sodelavci so uporabili satelitske meritve kakovosti zraka za oceno sprememb onesnaževanja z dušikovim dioksidom v glavnih epicentrih izbruha koronavirusa Sars-CoV-2: Kitajska, Južna Koreja, Italija, Španija, Francija, Nemčija, Iran in ZDA. Ugotovili so, da se je onesnaževanje z dušikovim dioksidom nad Kitajsko v povprečju zmanjšalo za 40 odstotkov, nad Evropo in ZDA pa in za 20 do 38 odstotkov (v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019).

Raven delcev PM 10 zmanjšana za tretjino

Druga študija je obravnavala spremembe kakovosti zraka na severnem Kitajskem, kjer so prvič poročali o virusu in kjer so bile ustavitve dejavnosti, gibanja itd. najbolj stroge. Analizirali so ravni dušikovega dioksida in drugih onesnaževalcev zraka, ki so jih izmerili na 800 merilnih postajah za spremljanje kakovosti zraka na severu Kitajske. Izkazalo se je, da se je onesnaženje z delci PM 10 zmanjšalo v povprečju za 35 odstotkov, raven dušikovega dioksida pa se je po 23. januarju v povprečju zmanjšala za 60 odstotkov. Vendar pa so ugotovili tudi, da se je povprečna koncentracija prizemnega ozona v istem časovnem obdobju povečala za faktor 1,5 do 2. Pri tleh se ozon tvori v nizu zapletenih kemijskih reakcij, ki vključujejo dušikov dioksid in hlapne organske spojine (HOS) – pline, ki jih oddajajo različni gospodinjski in industrijski proizvodi. Vendar na raven ozona lahko vplivajo tudi vremenske razmere in drugi dejavniki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj