321 cepiv proti covid-19 v razvoju, 32 že v kliničnih testiranjih

Najmanj 321 inštitucij po svetu trenutno razvija vsaka svoje cepivo, 32 cepiv pa je že v fazi kliničnih študij.

Najbolj razvita cepiva so v III klinični fazi, rezultati le-teh, ki bodo ključni za registracijo in izdajo dovoljenj za promet pa naj bi bili na razpolago v kratkem, najkasneje do konca letošnjega leta. Foto: Bigstock

Bitka za razvoj cepiva zoper covid-19 se pospešeno nadaljuje. Na globalnem zemljevidu raziskav in razvoja cepiv zoper covid-19 je že 321 kandidatov za cepivo, kar je več kot 2,5-krat več kot pred nekaj meseci, je pred nekaj dnevi objavila Nature.Od tega je 32 potencialnih cepiv že v fazi kliničnih testiranj, v katere naj bi skozi celoten postopek vključili več kot 280.000 udeležencev na vsaj 470 lokacijah v 34 različnih državah.

Predčasno uvedena masovna proizvodnja

Najbolj razvita cepiva so v III klinični fazi, rezultati le-teh, ki bodo ključni za registracijo in izdajo dovoljenj za promet, pa naj bi bili na razpolago v kratkem – najkasneje do konca letošnjega leta. Za nekatere od njih je bila že uvedena masovna proizvodnja, kar bo omogočalo hitro distribucijo, ko bo cepivo odobreno. Cepivo ima v primerjavi z zdravilom pomembno prednost: patent za njegovo izdelavo ne poteče, medtem ko za zdravila poteče po 10 letih.

Različne tehnike in doseganje imunskega odziva

Razvijalci cepiv zoper covid-19 uporabljajo najrazličnejše tehnične platforme, vključno s tradicionalnimi in novimi pristopi (slika 1). Zaenkrat kaže, da so v prednosti tisti, ki uporabljajo najnaprednejše tehnologije, in čeprav so za večino poročali o spodbudnih imunskih odzivih in formulaciji protiteles, je še prezgodaj za oceno njihovega relativnega potenciala. Tradicionalni pristopi vključujejo živ oslabljen in inaktiviran virus. Novi pristopi vključujejo virusni vektor, RNA, DNA, rekombinantne beljakovine in virusom podobne delce na osnovi peptidov.

Slika 1: Nabor kandidatov za cepivo covid-19 po fazi razvoja in tehnološki platformi. a | Raziskovalna in predklinična faza b | Cepiva, ki so že v fazi kliničnih testiranj. Vir: Nature

Razvijalci cepiv

Največja sprememba profila razvijalcev cepiv za covid-19 (slika 2) od aprila do danes je vse večje sodelovanje multinacionalk. Od kandidatov, ki so trenutno v kliničnih testiranjih, jih enajst razvijajo kitajske organizacije, sedem pa jih podpira ameriški program Warp Speed. Namen slednjega je do januarja 2021 dostaviti 300 milijonov odmerkov cepiva za covid-19, odgovorni pa so doslej potrdili vložek več kot 10 milijard ameriških dolarjev (več kot 840 milijonov evrov). Osem cepiv, ki so v kliničnih testiranjih, je prejelo sredstva Koalicije za inovacije v zvezi s pripravljenostjo na epidemije (CEPI) in so zdaj vključeni v COVAX. Vodijo ga CEPI, Gavi in SZO, cilj pa je zagotoviti dve milijardi odmerkov cepiva in razdelitev le-tega po svetu do konca leta 2021.

Slika 2: Profil razvijalcev cepiva za covid-19 po vrsti in geografski lokaciji. Vir: Nature

Veliko negotovosti in pomanjkanje zanesljivih kliničnih podatkov

Čeprav so nekateri kandidati za cepivo covid-19 izjemno hitro napredovali do faze kliničnih preizkušanj, še vedno ostaja veliko negotovosti zaradi pomanjkanja zanesljivih kliničnih podatkov. Dodatni razlog za previdnost so zelo nenavadne okoliščine, povezane z razvojem cepiv med pandemijo. Lahko se zgodi, da bodo potencialni uspeh tradicionalnih cepiv “preglasil” vsa potencialna tveganja, povezana z njim. Podatki kliničnih študij naj bi bili znani v prihodnjih mesecih in bodo ključni za pospešeno izdajanje dovoljenj za uporabo. Na njih bodo temeljile ne samo prihodnje dejavnosti za obvladovanje pandemije, temveč tudi učinkovite dolgoročne strategije imunizacije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj