40 % britanskih zdravnikov se ne namerava cepiti proti covid-19

Potem, ko je Velika Britanija kot prva na svetu odobrila cepivo zoper covid-19 za tako imenovano »uporabo v sili«, se je njihova vlada znašla pred novo težavo: zavračanjem cepljenja.

Zdravniki in zdravstveno osebje so med najbolj ogroženimi za okužbo s covid-19. Foto: Bigstock

Cepivo proti covid-19 je razvito – razvili so ga v vsega nekaj mesecih, pogodbe z njegivimi proizvajalci podpisane. Kot prvo na svetu je bilo odobreno mRNA cepivo Pfizer – BioNtecha, dovoljenje za uporabo sta mu dali Velika Britanija in ZDA. V Veliki Britaniji so začeli cepiti starostnike v DSO in tamkajšnje osebje, zataknilo pa se je pri zdravnikih in zdravstvenemu osebju. Raziskava je namreč pokazala, da se jih 40 odstotkov zoper covid-19 ne namerava cepiti.

Covid-19 medtem v najhujšem primežu med vsemi državami na svetu drži Slovenijo. V zadnjih 7 dneh (vir: Statista.com) imamo za polovico več umrlih na milijon prebivalcev kot druga najbolj prizadeta država (od 150, kot jih je vodnih v statistiki) na svetu in desetkrat več kot na primer Švedska. Vzrok za to je – vsaj tako je bilo povedano na eni od dnevnih novinarskih konferenc o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, »v drugačnem vodenju kovid statistike«. Pri nas se kot vzrok smrti za vsako na koronavirus SARS-CoV-2 pozitivno osebo navede covid-19. Druge države statistiko vodijo drugače. V praksi to pomeni, da če na primer nekdo, ki je bil na testu za kovid pozitiven, umre zaradi posledic prometne nesreča, kot vzrok smrti uradno obvelja covid-19. Za covid-19 kziroma z njim je pri nas po uradni statistiki umrlo že več kot 2000 ljudi.

Število umrlih zaradi covid-19 v zadnjih 7 dneh na milijon prebivalcev (vir: Statista.com)

Podatke za vseh 150 držav najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj