Covid-19 se je v Italiji širil že novembra 2019

Uradno velja, da je virus SARS-Cov-2, ki povzroča covid-19, svoj pohod po Evropi začel februarja 2020. Vendar temu ni tako. Dokazano je, da se je covid-19 v Italiji širil že novembra 2020.

Retroaktivno testiranje kaže, da se je bolezen covid-19 v Italiji pojavila približno tri mesece prej, kot so doslej verjeli. Foto: Bigstock

Vsak teden prinese nova spoznanja o covid-19 in virusu, ki to bolezen povzroča. Znano je, da obstaja najmanj šest sevov virusa SARS-CoV-2 in da v Evropi trenutno prevladujoči pri skoraj 70 odstotkih ljudi povzroča asimptomatsko okužbo – brez bolezenskih znakov.

Pfitzer-BioNtechovo cepivo sta za uporabo v nujnih primerih kot prvi odobrili Velika Britanija in ZDA. Vemo tudi, da pri ljudeh, ki imajo alergijski rinitis (seneni nahod), covid-19 praviloma poteka v lahki obliki. Novo spoznanje iz strokovne literature pa je, da so v Italiji za covid-19 zbolevali že novembra 2020, ter da je potek blažji pri ljudeh, ki so bili cepljeni s cepivom MMR (ošpice, rdečke, mumps).

Zbolel štiriletni deček in razvil ošpicam podobno bolezen

Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Milano in objavili v Emerging Infectious Diseases, je prinesla nova dejstva o poteku epidemije covid-19. Retroaktivno testiranje kaže, da se je bolezen v Italiji pojavila približno tri mesece prej, kot so sprva verjeli. Štiriletni deček iz Milana je 21. novembra 2019 začel kašljati in bil 30. novembra 2019 sprejet na urgenco z akutnimi težavami z dihali. Dan kasneje je razvil ošpicam podoben izpuščaj, 5. decembra pa so mu odvzeli bris iz žrela zaradi suma na ošpice. Test za ošpice je bil negativen. Podobnih primerov so zabeležili še nekaj. Izkazalo se je, da so bili mnogi bolniki, za katere se je domnevalo, da imajo ošpice, na koncu negativni na to bolezen.

Ponovni pregled brisov potrdil, da je šlo za covid-19

Pred kratkim so ponovno pregledali 39 brisov sumljivih bolnikov z ošpicami (vključno z dečkovim), in odkrili, da so pozitivni na koronavirus SARS-CoV-2. To dokazuje, da so imeli covid-19 približno tri mesece prej, kot so bil »uradno« potrjeni prvi primeri te bolezni v Italiji. Prvi zabeleženi primeri covid-19 v Italiji so bili ugotovljeni 21. februarja 2020 v mestu Codogno v regiji Lombardija. Obstoj virusa v severni Italiji tri mesece prej, preden je kdorkoli vedel zanj, “bi lahko vsaj delno razložil uničujoč vpliv in hiter potek prvega vala covid-19 v Lombardiji,” so prepričani avtorji.

Italija med prvimi, ki jo je opustošil covid-19

Italija je bila prva evropska država, ki jo je opustošil covid-19. Od začetka pandemije so poročali o skoraj 1,8 milijona potrjenih primerov okužb s koronavirusom SARS-CoV-2 in več kot 62.000 smrtih. Število smrtnih žrtev je med desetimi najvišjimi na svetu. “Naše ugotovitve – ki sovpadajo z drugimi dokazi o zgodnjem širjenju covid-19 v Evropi, pomikajo začetek izbruha v jesen 2019,” pravijo raziskovalci. “Vendar so bili v tem obdobju morda nekateri sevi »uvoženi« v Italijo in druge evropske države, kar se je pokazalo s sporadičnimi primeri ali majhnimi samo-omejevalnimi grozdi. Povzročili so drugačen potek covid-19.”

Nadaljnje študije arhiviranih vzorcev

Raziskava tudi ni odkrila, kako se je deček – ki ni potoval zunaj regije, okužil. Dosedanji znanstveni dokazi kažejo, da se je koronavirus SARS-CoV-2 razvil v Wuhanu na Kitajskem in se razširil v druge države. Raziskovalci so prepričani, da bodo nadaljnje študije arhiviranih vzorcev ključnega pomena pri določanju “natančnega časovnega okvira epidemije COVID-19 v Italiji in bodo v pomoč pri pripravljenosti na prihodnje epidemije.”

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj