Kaj naj je nosečnica?

Včasih je veljalo, da mora nosečnica jesti za dva. Da nosečnica dejansko je za dva, seveda drži v vsakem primeru tudi danes, kar pa ne pomeni, da mora nosečnica količinsko pojesti toliko hrane, da bi ta zadostovala za dve odrasli osebi. Zato pa je kvaliteta hrane v nosečnosti toliko bolj pomembna.

Kaj naj je nosečnica
Med nosečnostjo je še toliko bolj pomembna uravnotežena prehrana bogata s hranili in vlakninami. Foto: Bigstock

Tudi v tem življenjskem obdobju načeloma velja, da z zdravo in uravnoteženo prehrano pridobimo vsa, za zdravo rast in razvoj pomembna hranila. Ker pa gre vendarle za obdobje povečanih potreb po nekaterih sestavinah hrane, je smiselno upoštevati splošno sprejeta znanstvena priporočila za dodajanje nekaterih hranil v obliki prehranskih dopolnil.

Piše: Andreja Čufar, mag. farm. spec.

Andreja Čufar
Andreja Čufar Foto: osebni arhiv

Nosečnost je normalno fiziološko stanje, kljub temu pa je lahko povezana s pojavom nekaterih specifičnih zdravstvenih težav, od prebavnih, kot so jutranje slabosti, spahovanje, zgaga, zaprtje, do srčno-žilnih simptomov, kot je otekanje nog, ortostatska hipotenzija, krčne žile, visok krvni tlak ali celo preeklampsija, presnovnih motenj, kot je pomanjkanje železa ali nosečnostna sladkorna bolezen, pa vse do psihičnih težav. Poleg tega lahko nekatere infekcijske bolezni predstavljajo povečano tveganja za nosečnico ali za plod. Nekatere od navedenih težav lahko nosečnica uspešno obvladuje oziroma preprečuje z izbiro ustrezne prehrane in s pravilnim ritmom prehranjevanja.

Ob upoštevanju vsega navedenega je sestavljanje zdravega in uravnoteženega jedilnika nosečnice, ki naj bi vključeval raznolika, s hranili in vlakninami bogata živila, vendar brez tistih, ki predstavljajo kakršnakoli tveganja, lahko pravi izziv. Poglejmo, kakšna naj bi bila zdrava in uravnotežena prehrana nosečnice.

Sadje in zelenjava

sta pomembni sestavini zdrave prehrane v vseh življenjskih obdobjih, še posebej pa v nosečnosti. Obe skupini živil sta dober vir vitaminov vključno s folatom. Uživanje zadostnih količin sadja in zelenjave je zato v nosečnosti še posebej priporočljivo, razen v primeru, ko ima nosečnica sladkorno bolezen. V tem primeru še vedno lahko uživa zelenjavo, medtem ko mora vnos sadja omejiti, saj to vsebuje veliko sladkorja.

Ogljikovi hidrati

so najpomembnejši vir energije za celice, ki je tudi hitro dosegljiva. Vendar pa je tudi pri vnosu ogljikovih hidratov potrebna previdnost. Zdrav obrok vsebuje približno tretjino ogljikovih hidratov, pri nosečnicah s sladkorno boleznijo pa lahko še manj. V tem primeru je še posebej pomembno, da nosečnica izbira živila z nižjim glikemičnim indeksom, kot so polnozrnata žita ali rjavi riž.

V zdravi prehrani ne smejo manjkati niti proteini,

ki jih dobimo z mesom, ribami, jajci, oreščki, stročnicami. Toda tudi pri uživanju teh sestavin, mora nosečnica upoštevati nekaj omejitev. Uživa lahko samo temeljito toplotno obdelano nemastno meso, da se izogne tveganju za nekatere okužbe.

Izredno previdno pri uživanju rib in jajc

Zato naj bi se nosečnica izogibala uživanju suhomesnatih izdelkov in različnih steakov. Prav tako med nosečnostjo ni priporočljivo jesti jeter.  Pri ribah naj se izogiba mesu morskega psa in mečarice zaradi povečane vsebnosti težkih kovin, meso mastnih rib, kot so losos, postrv, skuša, pa naj uživa dvakrat na teden. Tudi jajca in iz njih pripravljena živila sme uživati samo, če so toplotno obdelana, ker so sicer lahko vir okužbe s salmonelo.

Zelo pomembno je, da nosečnica v svoji prehrani obdrži tudi maščobe

Maščobe so pomemben vir energije, neobhodno potrebne so za vnos v maščobah topnih vitaminov, z maščobami pa nosečnica v telo vnaša tudi ključne gradnike za rast posteljice in številnih tkiv v razvoju ploda, kot na primer živčevja. Maščobe se nahajajo v mesu, ribah, mleku in mlečnih izdelkih, avokadu, oreščkih in semenih, olivah, …, prehrani pa jih dodajamo tudi v obliki koncentriranih maščob, kot so masla in olja. Večino maščob v prehrani nosečnice naj sestavljajo olja iz rastlinskih virov, omejiti pa je treba trdne maščobe, kot so tiste iz živalskih virov ali industrijsko predelane hrane. Rastlinska olja namreč vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki so za zdravje srca in ožilja bolj primerne. Vendar pa je pri vnosu maščob v nosečnosti potrebna previdnost, saj so to energijsko najbogatejša živila in lahko vplivajo na prekomerno telesno težo nosečnice. Če ima ta še kako drugo pridruženo nosečniško bolezensko stanje, kot je na primer nosečniška sladkorna bolezen, mora zaradi tega še dodatno omejiti tudi vnos maščob.

Meso previdno pri uživanju nosečnice.
Za vnos maščob med nosečnostjo velja previdnost, saj energijsko bogata živila lahko vplivajo na prekomerno težo nosečnic. Foto: Bigstock

Za prehranska dopolnila

velja splošno načelo, da niso nadomestilo za kakovostno in uravnoteženo prehrano, pač pa jo le dopolnjujejo. Čeprav je nosečnost eno izmed najbolj običajnih in naravnih stanj ženskega organizma, pa prehrana v nosečnosti zahteva od bodoče mamice posebno pozornost, veliko discipline in prilagajanja. Zaradi številnih omejitev, ki jih mora nosečnica upoštevati pri izbiri hrane, nikoli ni mogoče z gotovostjo ugotoviti, kdaj je ta prehrana resnično uravnotežena in zagotavlja ustrezen kalorični vnos za mater in njenega otroka, poleg tega pa še vsa hranila vključno z vitamini in minerali. Zato je nosečnost gotovo eno izmed stanj, ko je premišljena in z navodili skladna uporaba prilagojenih prehranskih dopolnil najbolj utemeljena in upravičena in lahko znatno prispeva k zdravju matere in otroka.

Viri:

  1. https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy#:~:text=What%20vitamins%20and%20minerals%20do,B%20vitamins%2C%20and%20vitamin%20C.
  2. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/
  3. B. Belović: Lahko jem v nosečnosti, Pomursko društvo za boj proti raku, 2012
  4. https://www.bolnisnica-po.si/blog/nasvet/zdrava-prehrana-v-casu-nosecnosti/
  5. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html