10 mitov in legend o jemanju tabletk

Avtor: Sanja V. Švajger

»Jemljem kontracepcijske tabletke, vendar sem zbegana, ker slišim toliko različnih informacij.« Ginekologi povedo, da od mladih deklet pogosto slišijo takšna in podobna vprašanja. Pa za to ni nobene potrebe, v pričujočem prispevku želimo prispevati k razbijanju mitov in legend o kontracepciji. 

spolnost-najstnici

Dekleta in ženske imajo pri nas na voljo veliko izbiro različnih kontracepcijskih metod. Ena najbolj preverjenih, učinkovitih in varnih so zagotovo kontracepcijske tabletke. Številne polresnice in zavajanja glede njihove uporabe ne držijo, ravno nasprotno, novejše generacije tabletk prinašajo ob zaščiti pred neželeno nosečnostjo, tudi številne prednosti za mladostnico. 

MIT 1. Ali se bom med jemanjem kontracepcijskih tablet res zredila?

Ne. Nobena znanstvena raziskava ni dokazala vzročne povezave med debelostjo in jemanjem kontracepcijskih tablet. Včasih lahko pride do manjšega prehodnega porasta telesne teže (1–2 kg), vendar je to posledica zadrževanja vode v telesu.

MIT 2.  Ali je res, da kontracepcijske tablete ne pričnejo učinkovati takoj?

Ne. Če si z jemanjem kontracepcijskih tablet začela na 1. dan oz. najkasneje do 5. dneva menstruacije
(menstruacijskega ciklusa), si ob rednem in doslednem jemanju zaščitena od prve zaužite tablete dalje in dodatna zaščita ni potrebna. 

MIT 3. Ali so hormoni v kontracepcijskih tabletah res škodljivi?

Najpogostejši neželeni učinki, ki se običajno pojavijo na začetku jemanja kontracepcijskih tablet, so vmesne krvavitve, glavobol, sprememba razpoloženja, napetost v dojkah ali slabosti, in so praviloma prehodne narave. Resni zapleti, kot je pojav krvnih strdkov, so na srečo zelo redki. Hormoni v kontracepcijskih tabletah imajo tudi številne ugodne učinke. Zmanjšajo menstrualno bolečino in krvavitev in težave zaradi aken. Uredijo rednost mesečnih krvavitev. Zmanjšujejo tveganje za pojav nenevarnih cist ali raka jajčnikov, raka sluznice maternice ter raka debelega črevesa in danke.

kontracepcija-graf

MIT 4.  Ali res lahko zbolim za rakom dojke, če jemljem kontracepcijske tablete?

Tveganje za pojav raka dojke je pri jemanju tablet najverjetneje zelo nizko in povezano z ostalimi dejavniki tveganja za pojav raka dojke; izniči se po 10 letih od prenehanja uporabe tablet.

MIT 5. Ali je res, da bom imela težave z zanositvijo, če jemljem kontracepcijske tablete?

Ne. Plodnost se po prenehanju uporabe povrne zelo hitro. Tablete plodnost dolgoročno celo ohranjajo, saj je vdor škodljivih mikroorganizmov v maternico zaradi zgoščene sluzi v materničnem vratu otežen.

MIT 6.  Ali je res, da med jemanjem neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet nisem zaščitena in lahko zanosim?

Ne. Če si jemala tabletke redno in dosledno vsak dan ob približno istem času, si zaščitena tudi v času jemanja neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet.

MIT 7. Ali je res, da je po določenem času potrebno prekiniti z jemanjem tablet, da se telo malo »očisti«?

Ne. S tem se poveča tveganje za neželeno nosečnost in pojav krvnih strdkov v prvih mesecih po ponovnem pričetku jemanja tablet.

MIT 8. Ali je res potreben ginekološki pregled, preden ti ginekolog predpiše kontracepcijske tablete? Nisem še imela spolnih odnosov.

Ne. Ginekološki pregled za predpisovanje kontracepcije ni potreben, razen če dekle navaja ginekološke težave ali kadar si to želi.

MIT 9. Ali je res, da kontracepcijske tablete povzročajo akne?

Kontracepcijske tablete težave z aknami praviloma zmanjšajo, občasno pa se stanje kože v času jemanja tablet res lahko poslabša.

MIT 10.  Ali je res, da me kontracepcijske tablete ščitijo tudi pred spolno prenosljivimi okužbami?

Ne. Edina učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami je kondom. 

V Sloveniji se najpogosteje predpisujejo kombinirane kontracepcijske tablete, ki vsebujejo hormona estrogen in progestogen. Miti so odraz zaskrbljenosti in nepoučenosti uporabnic kombiniranih kontracepcijskih tablet.

Podrobnejše informacije o kontracepciji preberite na povezavi www.tabletkazame.si 


Vir: Izobraževalni plakat za laično javnost, priprava: Tinkara Srnovršnik, dr. med., spec. gin. in por. Ljubljana 2018


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj