Preučevali učinke kasnejše adjuvantne kemoterapije pri pljučnem raku

Avtor: T. L.

V primerih počasnejšega okrevanja po kirurški odstranitvi (resekciji) nedrobnoceličnega raka pljuč (NSCLC) zdravju bolniku koristi tudi kasnejše dodajanje adjuvantne kemoterapije, kažejo izsledki ameriške študije, ki je bila pred dnevi objavljena v spletni izdaji revije JAMA Oncology.

Dr. Daniel Boffa iz Yale School of Medicine v New Havenu je s kolegi spremljal 12.473 bolnikov, zabeleženih v ameriškem registru bolnikov z rakom U.S. national cancer database. Vsi v študijo vključeni bolniki so imeli nedrobnoceličnega pljučnega raka, in sicer v stadiju I, II ali III.

Raziskovalci so primerjali, kako različni časovni okvirji pričetka adjuvantne ali dopolnilne kemoterapije, ki jo prejema bolnik po operaciji, vplivajo na preživetje bolnikov v obdobju petih let.  Izsledki so pokazali, da adjuvantna kemoterapija, ki se je začela od 57 do 127 dni po operaciji, ni bila povezana z večjo umrljivostjo. Raziskovalci so se za študijo odločili, ker lahko počasnejše okrevanje po operaciji pljučnega raka vpliva na bolnikovo sposobnost prenašanja adjuvantno kemoterapijo in jih je zanimal učinek kasneje uvedene kemoterapije na stanje bolnika.

Iz ugotovitev izhaja, da tudi če se kemoterapija začne štiri mesece po operaciji, to ne poveča tveganja za bolnikovo smrti. Primerjava z bolniki, ki so imeli le operacijo brez nadaljevanja s kemoterapijo, je pokazala, da je bilo tveganje za smrt še vedno nižje pri tistih, ki so prejeli kemoterapijo z nekajmesečnim zamikom.

Glede na ugotovitve raziskovalci priporočajo, da je kemoterapija pri izbranih bolnikih, da jo lahko prenesejo, tudi v obdobju štirih mesecev po kirurški resekciji nedrobnoceličnega pljučnega karcinoma še učinkovita, je ob tem poveda dr. Boffa in dodal, da bodo za potrditev ugotovitev potrebne še tudi nadaljnje študije.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj