Otroci vse višji in prej spolno dozoreli

Avtor: S. V. Š.

Od 17. do 21. septembra je v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru potekal 3. mednarodni kongres o rasti otrok in klinični auxologiji.

Kongres je bil namenjen pediatrom, družinskim zdravnikom, endokrinologom, epidemiologom, nutricionistom, antropologom in športnim delavcem. Pripravili so ga Združenje za pediatrijo, Slovensko zdravniško društvo,  Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani. Biotehnična fakulteta Univerze v Ljubljani ter Pediatrična klinika UKC Ljubljana. Auksologija je znanstvena disciplina, ki preučuje rast živih organizmov. Na kongresu v Mariboru so se  prvič na slovenskih tleh domačim strokovnjakom pridružili mednarodni strokovnjaki iz 19 držav pri predstavitvi dosežkov v preučevanju in razumevanju otrokove rasti in razvoja. “Rast in razvoj otrok sta zrcalo družbe,” je poudaril predsednik Mednarodnega združenja za proučevanje človekove rast in klinične auksologije (ISGA) Horacio Lajarraga

Potem ko so države po njegovih besedah večinoma rešile problem smrtnosti dojenčkov, bi se morale v dobrobit otrokom in družbi temeljiteje lotiti razumevanja otrokove rasti in razvoja, je še dodal. Predstavljeni so bili tudi izsledki raziskave ljubljanske fakultete za šport, ki je na podlagi preučitve šolskih športnih kartonov pokazala, da so otroci danes gibalno mnogo slabše sposobni kot prejšnje generacije. Auksologi ugotavljajo,  da otroci danes hitreje spolno dozorijo, še posebej dekleta, ki spolno dozorijo že pri 11. letih. Njihove mame so pri 13., babice pa pri 16. Letih. Podatki tudi kažejo, da so otroci ožji v ramenih, dekleta ožja v medenici, vsi pa imajo bistveno daljše in ožje obraze. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj