Pojoče kobilice Slovenije

Avtor: S. V. Š.

Knjiga Pojoče kobilice Slovenije, skupaj z zgoščenko napevov naših kobilic je lahko tudi lepo darilo. 

Priročnik vsebuje pregled vseh slovenskih kobilic, skupaj s poljudnimi slovenskimi imeni vrst. Slikovno je bogato opremljena, dvojezična, slovensko-angleška. Na novinarski konferenci sta avtorja Stanislav Gomboc in Blaž Šegula podrobno predstavila svoje delo od prvih idej do izdaje knjige.

Knjiga pojoče kobilice Slovenije predstavlja 97 vrst in dve podvrsti kobilic v zvoku in sliki. Knjiga je slikovno bogato opremljena, saj je namenjena širši javnosti, za čim enostavnejše spoznavanje vrst kobilic, tako po slikah kot tudi po zvoku. Za lažjo določitev je vsaka vrsta predstavljena s 4 fotografijami in oscilogramom napeva. Pri vsaki vrsti so predstavljeni osnovni podatki o vrsti, vključno s slovenskim in angleškim poimenovanjem vrste, velikostjo telesa, slišno razdaljo, s katere lahko slišimo posamezno vrsto, podatku o habitatih vrste in razširjenosti vrste v Sloveniji. 

Poleg slikovnega dela, je knjigi dodan prvi ažuren popis vseh vrst kobilic, ki jih trenutno najdemo v Sloveniji. Nekaj vrst v knjigi dejansko predstavlja tudi prve najdbe vrst pri nas. Prav tako je večina vrst dobila še poljudna slovenska imena. Knjiga tako prinaša precej novosti na podrocju poznavanja kobilic v Sloveniji. Tako ne bo uporabna le za širšo javnost ampak tudi za strokovnjake, ki bodo v njej našli precej novosti na podrocju poznavanja kobilic Slovenije. 

V popisu vrst slovenske favne ugotavljamo, da je trenutno v Sloveniji prisotnih 157 vrst kobilic, 5 smo črtali iz seznama, nekaj vrst smo ažurirali na trenutno veljavna imena oz. njihov revidiran status pri nas. Gotovo se bo ta seznam sedaj veliko hitreje ažuriral in dopolnjeval z novimi vrstami, saj gre za dolgo pričakovani pregled vrst kobilic pri nas.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj