Brezplačni pregledi znamenj na koži tudi letos

La Roche-Posay v sodelovanju z Združenjem slovenskih dermatovenerologov že tretje leto zapored izvaja javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin. Z obsežno kampanjo ozaveščanja opozarjajo na škodljive učinke sonca ter pomembnost rednih pregledov kožnih znamenj.

Brezplačni pregled znamenj
Že tretje leto zapored bodo dermatovenerologi v štirih slovenskih mestih (Ljubljana, Ptuj, Novo mesto in Koper) izvedli preglede znamenj na koži z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka.

Rezultati so že prvo leto presegli vsa pričakovanja, v lanskem letu pa se je število pregledanih le še povečalo. 677 pregledanim osebam se je leta 2023 pridružilo še 1141 oseb, ki so se odločili rešiti svojo kožo, maja 2024 pa se karavana ponovno odpravlja na pot in odpira nove prijave za brezplačne preglede.

V akciji ponovno organizirajo brezplačne preglede znamenj na koži v štirih slovenskih mestih. V Ljubljani, na Ptuju (potekal danes), v Novem mestu (jutri, 23.5.) in Kopru (pojutrišnjem, 24.5.) bodo slovenski zdravniki dermatovenerologi izvedli preglede znamenj na koži z namenom zgodnjega odkrivanja in preprečevanja kožnega raka, strokovnjaki znamke La Roche-Posay pa bodo v omenjenih mestih izobraževali o pravilni zaščiti kože pred soncem. Pregledi bodo za javnost popolnoma brezplačni, vendar bo število mest omejeno, zato se bo treba predhodno prijaviti prek spleta. Seveda lahko obiščete prizorišče pregledov tudi brez najave, vedno boste izvedeli kaj novega, pa četudi bodo mesta že zasedena.

Rezultati preteklih dveh let so bili izjemni

Zato so se v Združenju slovenskih dermatonevrologov odločili, da projekt podprejo tudi letos. V dosedanjih izvedbah je bilo skupno izvedenih 1818 pregledov. V projektu #SaveYourSkin je bilo do sedaj zaznanih kar 57 primerov sumov na kožni rak, kar lahko pomeni tudi 57 rešenih življenj. Svjetlana Arh medical direktorica L’Oreal Dermatological Beauty, oddelka podjetja L’Oreal, je o projektu  povedala sledeče: “Odkar projekt izvajamo tudi v Sloveniji smo opravili 1818 pregledov kožnih znamenj, od katerih se jih je kar 57 izkazalo za sumljive na melanom. Veselimo se letošnjega nadaljevanja projekta, naš cilj pa je pregledati še več prebivalcev.

Cilj projekta je zelo jasen, da je projekt uspešen, pa dokazuje tudi dejstvo, da se odstotek odkritih primerov suma na kožni rak zmanjšuje. V letu 2022 je bilo sumljivih kožnih madežev odkritih v 4,3 % pregledov, leta 2023 pa je bil ta odstotek bistveno manjši, sumljivih je bilo samo 2,5 % znamenj.

Glede na podatke slovenskega Registra raka, letno za kožnim melanomom zboli več kot 600 oseb in kljub temu, da kožni rak predstavlja majhen odstotek vseh rakavih obolenj je njegova nevarnost ena izmed večjih. Statistični podatki kažejo, da se ob več kot 600 obolelih, 125 primerov konča s smrtjo. Kljub temu, da kožni melanom lahko v veliki meri preprečimo, je v Sloveniji na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki. Število novih primerov se povečuje tako v Sloveniji kot tudi v svetu, pri čemer podatki nakazujejo, da se bo breme tega raka v naslednjih 20 letih povečalo za več kot polovico.*

Pregled kožnih znamenj
Pregledi so za javnost popolnoma brezplačni, vendar je število mest omejeno, zato se je treba predhodno prijaviti prek spleta.

PREGLEJTE KOŽNA ZNAMENJA PRI DERMATOLOGU NA NASLEDNJIH LOKACIJAH:

LJUBLJANA

21. maj 2024 (Novi trg)

PTUJ

22. maj 2024 (Supernova Ptuj)

NOVO MESTO

23. maj 2024 (Supernova Novo mesto)

KOPER

24. maj 2024 (Mandrač)

Brezplačni pregledi potekajo med 9.00 in 11.30, med 12.00 in 17.30 ter 18.00 in 20.00.

Za pregled se lahko naročite na spletni strani www.laroche-posay.si. Število mest je omejeno.

Več o javnozdravstvenem projektu #SaveYourSkin in znamki La Roche Posay preberite na uradni spletni strani La Roche-Posay, več o Združenju slovenskih dermatovenerologov pa tukaj.