Tudi v Sloveniji multidisciplinarni kolposkopski center

Sedaj se bo lahko na istem mestu opravilo poglobljeno kolposkopsko obravnavo in glede na izvid kolposkopskega pregleda nadaljnjo diagnostično in terapevtsko ukrepanje.

Otvoritev novih prostorov center
Otvoritev prvega kolposkopskega centra v Sloveniji. Foto: UKC Ljubljana

Kolposkopska preiskava se opravi zaradi patološkega izvida brisa materničnega vratu in izjemoma po pozitivnem izvidu testa HPV ali zaradi sprememb na zunanjem spolovilu, nožnici ali materničnem vratu, ki jih je pri pacientki s prostim očesom pri pregledu opazil ginekolog.

Kolposkopski center bo prvi center v Sloveniji, kjer bodo lahko strokovnjaki z različnih področij na enem mestu celostno obravnavali ženske z predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu, omogočal pa bo tudi celovito in veliko bolj načrtovano učenje koloposkopije, so sporočili na odprtju centra 14. februarja. Deloval bo v prenovljenih prostorih, ki so opremljeni s sodobno medicinsko in tehnično opremo ter z informacijskim, koordinacijskim in nadzornim sistemom.

“V Sloveniji smo zelo uspešni v presejanju raka materničnega vratu, kar pomeni, da vsako leto odkrijejo več predrakavih bolezni. Zavedamo se, da je to bolezen mladih žensk, prizadene večinoma ženske že v obdobju, preden rodijo, tako da je zelo pomembno, da je ta obravnava res strokovna, ne v bistvu prehitro invazivna, temveč bolj konservativna,” je povedala Špela Smrkolj, specialistke ginekologije in porodništva z ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Novi prostori.
Novi prostori Foto: UKC Ljubljana

Vzpostavitev tega centra bo poleg nadgradnje obstoječe kolposkopske dejavnosti, prinesla tudi razbremenitev obstoječih specialističnih ambulant in posledično skrajšanje čakalnih dob za druga ginekološka obolenja, je še dodala Smrkolj.

Med številnimi predvidenimi aktivnosti centra izpostavljamo:
• sledenje in uvajanje sodobnih diagnostičnih in terapevtskih storitev,
• organizacijo kontinuiranih strokovnih izobraževanj in pedagoškega procesa,
• vpeljavo prenovljenega obrazca za enotno in sistematično beleženje kolposkopskega izvida in nadaljnjih ukrepov,
• vključevanje v enoten informacijski sistem z vnosom vseh citopatoloških, histopatoloških in HPV izvidov ter dokumentiranje sprememb materničnega vratu s slikovnim gradivom,
• sodelovanje pri podeljevanju in obnavljanju licenc za področje kolposkopije, ki je predvideno v Programskih smernicah ZORA,
• identifikacija problematičnih področij in dogovor za usklajeno ukrepanje,
• usklajen in transparenten dialog med nosilci DP ZORA,
• aktivno sodelovanje pri formiranju strokovnih smernic in uvajanju novih strategij in metod dela.

Odprtje kolposkopskega centra pozdravljajo tudi v DP ZORA

Državni presejalni program ZORA (DP ZORA) je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. V okviru svojega celostnega delovanja predvideva kot pomemben del interdisciplinarnega tima tudi kolposkopske centre. Kljub jasni opredelitvi še nima vzpostavljenega niti enega kolposkopskega centra v Sloveniji. Nov center tako v obstoječem sistemu predstavlja edini manjkajoči člen v verigi izvajalcev storitev programa DP ZORA.