Že poznate koristi pice s kislim testom?

Kislo testo iz droži je vedno bolj priljubljeno med ljubitelji pic, kljub pridihu novosti, pa so divji kvas poznale že naše babice. Danes v njem uživajo tako gurmani kot ozaveščeni potrošniki, saj ima poleg značilnega okusa tudi številne prednosti za naše telo.

Kislo testo iz droži je vedno bolj priljubljeno med ljubitelji pic. Foto: Osebni arhiv

Kislo testo iz droži je vedno bolj priljubljeno med ljubitelji pic, kljub pridihu novosti, pa so divji kvas poznale že naše babice. Danes v njem uživajo tako gurmani kot ozaveščeni potrošniki, saj ima poleg značilnega okusa tudi številne prednosti za naše telo. Teh se zavedajo tudi Urška, Luka in Nejc, ki so ustanovili Picerijo Trappa. V Trappi so specializirani za pripravo pic s kislim testom, ki slovijo po odličnem okusu, lahkosti in prebavljivosti.

Prepoznavna lastnost trappine pice pa je prav kislo testo, ki ga pripravljajo z drožmi. So ena izmed prvih picerij v Sloveniji, ki uporablja divji kvas. Pice pečejo 1,5 do 2 minuti v zelo vroči vrtljivi italijanski peči na 430 stopinjah Celzija, ljubiteljem te italijanske jedi pa nudijo uravnotežen preplet slanosti in sladkosti, arom ter umamija, ki je značilen za peko z drožmi.

Divji kvas je bil skrivnost naših babic

V Piceriji Trappa, v kateri so enako misleči gostinci združili ljubezen in strast do kulinaričnega ustvarjanja, uporabljajo lastni divji kvas, ki so ga sami vzgojili pred tremi leti. Hranijo ga dvakrat na dan z mešanico moke in vode v razmerju 1 : 1 : 1 (obstoječi kvas : voda : moka). Za droži ali divji kvas so se odločili, ker so povsem naravno biološko vzhajalno sredstvo, v katerem so naravno prisotne kvasovke in mlečno kislinske bakterije, ki živijo v sožitju. V drožeh prihaja do spontane mlečnokislinske fermentacije, bakterije pa kot stranski produkt izločajo tudi mlečno in ocetno kislino, ki predstavljata naravno zaščito pred drugimi oportunističnimi kvasovkami in bakterijami.

Lažja prebavljivost kislega testa

Kislo testo je lažje prebavljivo od običajnega testa za pico in tudi bolj hranljivo. Zaradi mlečnih kislin se vitamini in minerali v moki veliko bolje absorbirajo v telo, saj te kisline pomagajo nevtralizirati fitate v moki, ki sicer otežujejo absorpcijo mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in cink. Dolga in počasna fermentacija pšenice pa lahko zmanjša fitate za celo 90 %.« Kislo testo je tudi prebiotik in pomaga podpirati zdravo črevesno floro. Z učinkovito razgradnjo fitinske kisline, ki jo vsebujejo žita pa divji kvas zmanjša napihnjenost in prebavne motnje.

Vpliv na gluten in krvni sladkor

Pic, ki se pripravljajo z divjim kvasom, so se razveselili vsi, ki po zaužitju glutena občutijo napihnjenost in nelagodje. Droži namesto nas prebavijo skorajda celoten gluten, s tem pa postane ta bolj prebavljiv, simptomi preobčutljivosti na gluten pa se zmanjšanjo. In ne nazadnje, divji kvas prinaša tudi dobro novico za vse, ki se želijo zaščititi pred diabetesom. Kislo testo se prebavlja dalj časa, zato pomaga ohranjati stabilejšo raven krvega sladkorja, obenem pa kisline upočasnujejo sproščanje glukoze v krvni obtok ter znižujejo glikemični indeks testa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj